Druge nedjelje po Uskrsu Grkokatolička Crkva slavi Nedjelju mironosica – spomen na žene koje su miomirisima došle na grob pomazati mrtvoga Isusa i među prvima postale svjedokinje njegova uskrsnuća od mrtvih.

Te nedjelje, 18. travnja 2021., križevački vladika Milan Stipić služio je u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga, uz susluženje katedralnog župnika o. Mihajla Simunovića, kancelara o. Vladimira Simunovića, o. Andrija Savyaka i đakona Mladena Mikulića.

U homiliji je naglasio kako su upravo skromne i pobožne žene koje su htjele iskazati milosrđe mrtvom pravedniku i koje su hrabro došle na njegov grob imale čast i radost biti među prvim svjedokinjama uskrsnuća.

”Bog je tako htio pokazati da kao što je po pramajci Evi i njezinom padu ušlo prokletstvo i smrt u povijest čovječanstva, tako najprije po bogorodici Mariji ulazi u svijet spasenje ljudskoga roda, a onda i po ženama mironosicama vijest o najpresudnijem događaju ljudske povijesti – Kristovo uskrsnuće.

Bog je tako počastio ženu u vremenu i kulturi u kojima je žena bila podređena, bez prava glasa, a još manje pouzdana svjedokinja. Bog je htio pokazati da sve čini novo, da njegove misli nisu naše misli, i da s Kristom počinje novo vrijeme za čovječanstvo, vrijeme jednakoga dostojanstva svih ljudi, svih naroda i rasa”, istakanuo je vladika Milan.

”Upravo stoga je ova nedjelja u istočnoj Crkvi najprikladnija da bude ‘danom žena’, jer je i preko mironosica, običnih žena onoga vremena, kao i preko Isusovih apostola, svijetom pronesena radosna vijest o Kristovu uskrsnuću od mrtvih. Biti Božji prijatelj, povjerenik, suradnik i učenik je najveće  dostojanstvo za čovjeka, i mironosice su upravo time bile nagrađene.”

Čestitajući svim nazočnim ženama, majkama, djevojkama, bakama i časnim sestrama ovaj dan, vladika Milan je svakoj od njih poklonio cvijet i čokoladu u znak poštovanje i uskrsne radosti koju Crkva ovih dana uskrsnoga vremena živi.