U povodu blagdana Preobraženja Gospodinova apostolski upravitelj Križevačke grkokatoličke biskupije mons. Milan Stipić predvodio je liturgiju sv. Ivana Zlatoustog u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Nakon liturgije mons. Milan Stipić blagoslovio je voće, koje su na blagoslov donijeli vjernici. Tom prilikom mons. Stipić je kazao kao je Preobraženje Gospodnje trenutak u kojem je Isus poveo svoja tri učenika na Taborsku Goru, gdje se preobrazio, promijenio svoj izgled. „Ostao je sav u svjetlosti. Nebo se otvorilo te su se zajedno vidjeli Mojsije i sv. Ilija, koji su s njim razgovarali. Kada čovjeku 21. stoljeća govorite o Preobraženju Gospodnjem onda to njemu izgleda prilično bajkovito, irealno. Međutim, to je trenutak u kojem Krist izabire jedan moment života da pokaže učenicima da nije jedino na svijetu ovo što sada imamo i da im dade nadu da ono nebo za koje žive, kojem se raduju, da Nebesko Kraljevstvo nije tako daleko kako nam se čini“, pojašnjava mons. Stipić.

„Potrebno je samo malo otvoriti duhovne oči i vidjeti djelić njegove ljepote. Oni su toliko bili zadivljeni uzvišenošću tog trenutka da su rekli ‘Napravimo ovdje tri sjenice. Jednu Isusu, jednu Mojsiju i Iliji, a treću nama.’ Petar doista nije znao što govori. Toliko je bio zbunjen, zadivljen. To je bio trenutak da oni osjete djelić raja. Dakle, kada dođe trenutak bičevanja Isusovog, krunjenje trnovom krunom i razapinjanjem da ne izgube nadu“, kazao je mons. Stipić.

„Preobraženje je nama kršćanima poziv da kada imamo prilike da ostavimo svoje životne brige da se udaljimo na trenutak na Goru, gdje se događaju razni događaji u Svetom Pismu. Na Gori su dane zapovjedi, na Gori je Abraham prinio žrtvu, na Gori se Krist preobrazio, na Brdu je razapet Isus. Sve što se događa na brdu je povezano sa svim svetim trenucima u povijesti čovjeka. Brdo označava približavanje čovjeka Bogu. U Gori žive pojedinci, gorštaci, ljudi koji su se otuđili, koji žive na neki svoj način. Gora je simbol našeg povlačenja, svakidašnje galame u jednu tišinu u molitveno raspoloženje. Zato se svi proroci povlače u Goru i zato se Isus povukao u Goru, kako bi se maknuli od svakidašnjih stvari i da u tom trenutku mogu uživati u osami i molitvenom raspoloženju i zajedništvu s Bogom“, objasnio je mons. Stipić.

„Mi se ne moramo popeti na brdo. Mi ne moramo pobjeći u planinu. Mi to raspoloženje možemo postići tako da se udaljimo u osamu na neko kratko vrijeme, sat vremena, pola sata, na 15 minuta ako je moguće, da se udaljimo od svega i svoje trenutke provedemo u razgovoru s Bogom, gdje ćemo kao Petar, Ivan i Jakov, gledati to Taborsko svjetlo, taj sjaj božanstva koje nam Krist daje, daje nam utjehu, daje nam nadu, daje nam radost za njegovo buduće kraljevstvo koje će doći“, istaknuo je Stipić.

„S blagdanom Preobraženja povezan je i blagoslov voća, jer je voće slatki plod našega rada, kojeg dajemo kao neki simbol dara Bogu da nam toga bude u izobilju, osobito grožđa. Ta slatkoća voća ujedno simbolizira slatku radost, koju su apostoli osjetili na Taborskoj Gori. Slatkoća voća je simbol Raja“, zaključio je mons. Stipić.

Na liturgiji je pjevao Katedralni zbor Križevci pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.