Prošlog je ponedjeljka u gradskoj upravi u Splitu održana javna rasprava s oko šezdeset sudionika o izmjeni Detaljnog urbanističkog plana vezanog za gradnju crkve na području župe Prečistog Srca Marijina, koja obuhvaća splitske gradske kotareve Blatine-Škrape, Split 3 i dijelom Trstenik.

U burnoj raspravi koja je potrajala nešto više od sat vremena, izneseni su argumenti za i protiv planirane gradnje, a problematizirala su se pitanja prostora za parkiranje, buke i položaja zvonika, te potreba za izgradnjom objekta neke druge namjene.

Jedan od sudionika rasprave, nezavisni gradski vijećnik Martin Pauk, iznio je na svom Facebook profilu ‘kratak sadržaj’ onoga što se događalo u gradskoj upravi koji ovdje prenosimo:

“P: Predviđeno mjesto za gradnju crkve je na sadašnjem parkiralištu. Gdje će stanovnici kotara parkirati?

O: Sadašnje parkiralište ima 180 mjesta. Ispod crkve bit će izgrađena podzemna garaža sa 210 parkirnih mjesta, a u pojasu od 300 metara još dvije garaže s (najmanje) još toliko mjesta. Broj parkirnih mjesta ne da neće biti smanjen, već će biti dvostruko povećan te će se smanjiti prometni pritisak na Splitu 3.

Dakle – nije problem u parkingu.

P: Zvonik crkve bit će visok 40 metara, pokvarit će mi pogled.

O: Samo 50 metara dalje trenutno se grade visoki neboderi čija visina prelazi 50 metara. Zvonik crkve visinom i obujmom je mnogo manji od novih zgrada.

Dakle – nije problem u visini zvona.

P: Crkvena zvona stvaraju buku. Želim imati svoj mir.

O: Crkva se nalazi na raskrižju Poljičke i Bušićeve ulice. Bušićeva ima 4 prometne trake, a Poljička čak 6 traka i glavne su gradske prometnice. Buka automobila puno je veća i konstantnija od zvona. Osim toga, svake prve subote u mjesecu, točno u podne na Splitu 3 se testno oglašavaju sirene za uzbunu, a te sirene se čuju puno dalje i jače od ijednog zvona.

Dakle – nije problem u buci.

P: Želim veću tržnicu, a ne crkvu.

O: Upravo velika tržnica stvorila bi prometni kaos. U ovom dijelu grada ne postoji nijedna velika tržnica i stanovništvo iz udaljenih kvartova bi prilikom svakodnevnog dolaska na tržnicu svojim vozilima oduzelo većinu slobodnih mjesta, uz obveznu prometnu gužvu. Provjerite situaciju na tržnici Plokite.

Crkva je stanovnicima kotara nadohvat ruke i svi na misu idu pješke, te se ne događa prometni čep.

Dakle – nije problem u tržnici.

P: Imamo dovoljno crkava, ne treba nam još jedna.

O: Župa broji 17 000 članova koji nemaju pripadajući vjerski objekt. Solin ima 21 000 stanovnika, a ukupno 6 crkvi.

Vjernici iz kotara Split 3 odlaskom u udaljenije župe upravo tamo uzrokuju pomanjkanje parkirnih mjesta i gužve.

Dakle – nije problem u prometnoj gužvi.

P: Želim još javnih tribina i rasprava o ovom projektu. Nisam protiv crkve, ali bolje je tamo napraviti dječje igralište.

O: Samo 100 metara sjevernije, u istom kotaru, na mjestu dva velika košarkaška i nogometna igrališta, parka i parkirališta bila je predviđena gradnja šoping centra.

Jeste li organizirali javnu tribinu da se o tome raspravlja?

Dakle – nije problem ni u dječjim igralištima.

Zaključak argumentirane rasprave je – jedino što pojedincima smeta je crkva.

Gradnjom crkve povećava se broj parkirnih mjesta, tržnica se ne ukida niti smanjuje, razina buke se neće ništa znatno povećati, visina objekta nije ništa viša od okolnih zgrada.

Problem je samo i jedino u tome što pojedincima smeta nova crkva.

Ništa više, ništa manje.”

CRKVA NA SPLITU 3 – Pitanja i odgovori

Burno je bilo danas u Maloj vijećnici u Banovini. Na javnoj tribini o gradnji…

Posted by Martin Pauk on 15. siječnja 2018

Bitno.net