Grad Zagreb će podmiriti razliku iznosa golemog računa za plin koji je dobila pučka kuhinja na Svetom Duhu koja skrbi za više od 400 korisnika. Najavila je to zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenc gostujući sinoć u emisiji RTL Danas.

“Pučka kuhinja Sv. Antun Padovanski pruža izuzetno važnu uslugu našim sugrađanima, to je oko 400 obroka dnevno. Da je važna Gradu Zagrebu jasno je iz toga što grad financira pučke kuhinje od 2004. godine, a u proračunu za ovu godinu predviđeno je za njih 700 tisuća kuna. To govorim kako bih pokazala važnost i predanost Grada Zagreba ovoj aktivnosti”, rekla je Dolenc te nastavila:

“Danas je poslijepodne već izašla vijest da je gradonačelnik najavio da ćemo rebalansom pokriti razlike u cijenama za plin, to će Grad apsorbirati i tako omogućiti da ni na koji način ne ugrozimo aktivnost pučke kuhinje”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

No, franjevci sa Svetog Duha nisu jedini koje je iznenadio nekoliko puta skuplji računa za plin. Sestre iz samostana Svete Klare u Zagrebu dobile su račun od 25 tisuća kuna za potrošnju u prosincu 2021.

Sedamnaest sestara koje žive u samostanu prošle su godine za isto razdoblje dobile račun u iznosu od 7 443 kune, što znači da se iznos povećao tri i pol puta.

Sestre naglašavaju da su vrlo štedljive s potrošnjom te da grijanje gase već u 19 sati. “Uvijek ranije ugasimo grijanje i moram priznati da nije baš ugodno. Osim toga, znamo često isključiti grijanje i tijekom dana, zaista pazimo na svaku stavku uštede. Nismo mogle ni slutiti da će nam biti isporučen toliki račun”, rekla je u razgovoru za Dnevnik.hr sestra Hedviga koja je kazala i kako će Plinari pokušati objasniti da bi se plin za njihovu zajednicu trebalo obračunavati po cijenama za obitelji, a ne pravnu osobu.

Problem cijene plina nije zaobišao niti župe pa je tako župnik župe svetog Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji još 18. siječnja poručio vjernicima da si župa više ne može priuštiti grijanje crkve.

“Dragi moji župljani, od danas si više ne možemo priuštiti grijanje u crkvi, stoga vas molimo da se toplije obučete.  Lani smo izdržali i vani, po hladnoći za vrijeme pandemije, morat ćemo se na žalost i u ostatku ove zime  smrzavati”, napisao je na svojem Facebook profilu vlč. Ljubo Vuković.

Vlč. Vuković za usporedbu je priložio račun za plin koji je dobio u siječnju 2021. godine i onaj koji je dobio ove godine. Prošlogodišnji račun iznosio je oko 4 000 kuna dok je ove godine župa dužna Plinari platiti 25 000 kuna.

Dragi moji župljani, od danas si više ne možemo priuštiti grijanje u crkvi, stoga vas molimo da se toplije obučete. …

Objavljuje Ljubo VukovićUtorak, 18. siječnja 2022.