Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije održan je 29. listopada u Sisku

SisakFoto: IKA
Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije u organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života održan je u ponedjeljak (29. listopada) u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku. Na početku susreta okupljene su pozdravili sisački biskup Vlado Košić i povjerenik za osobe posvećenog života kapucin fra Goran Rukavina, dok je ovom prigodom predavanje na temu “Zašto Godina vjere?“ održao profesor Ivan Karlić s KBF-a u Zagrebu.

U svojem je izlaganju prof. Karlić rekao kako ovo nije samo retoričko pitanje nego zaslužuje i argumentirani odgovor posebno zato što cijela Crkva i svi mi na čelu s papom Benediktom XVI. iznimno puno očekujemo od „Godine vjere“. Od brojnih potencijalnih pitanja predavač je istaknuo tri na koja se posebno osvrnuo, ali i naglasio da to nisu jedini razlozi zašto Godina vjere, međutim svakako imaju utjecaja na njeno proglašenje.

Kao prvo pitanje u temi, postavio je nevjeru kao uzrok-motiv „Godine vjere“. Pitajući se vjerujemo li mi na Zapadu još u Krista te istaknuo poseban problem sve manje prisutnosti vjernika i vjere u javnom životu, te sve veći prodor militantne sekularizacije koja nastoji isključiti vjeru iz svih javnih sfera. Kao drugo, profesor je postavio pitanje opće krize vjere koje se može potražiti u ateizmu i ateizaciji, religijskom i vjerskom indiferentizmu i stavljanju u pitanje učenje temelja vjerskih istina. Za treće pitanje postavio je unutarnju krizu kao mogući motiv za „Godinu vjere“ koja se događa u svim europskim katoličkim zemljama unutar same Crkve, ali i unutar vjernika.

Ono pak što se može primijetiti kod zemalja zahvaćenih ovom krizom jest to da ljudi imaju potrebu za duhovnošću, ali nisu spremni preuzeti odgovornost za nju. Tako često vjernici uzimaju dijelove Evanđelja koje njima odgovara, dok druge zanemaruju ili miješaju svoju katoličku vjeru s vjerovanjima drugim religijama.

Na kraju se prof. Karlić osvrnuo na motiv pape Benedikta XVI. za proglašenje „Godine vjere“ ističući kako je to prije svega podsjetnik kršćanima na njihov identitet, te nakana nove evangelizacije društva, a u društvu se nalaze Crkva, vjernici, ali i oni koji kažu da to nisu. Ova Godina obraća se svekolikoj Crkvi kako bi pred dramatičnom krizom vjere koja je zahvatila kršćane ponovno bila sposobna pokazati s obnovljenim entuzijazmom pravo lice Isusa Krista. To je godina svih nas kako bismo u hodu vjere i s vjerom osjetili potrebu osnažiti naš moral i kako bismo snažnije svjedočili ono što već jest u nama, a dok je temeljni cilj „Godine vjere“ sam susret s Isusom Kristom. Predavanje je završeno otvorenom diskusijom i raspravom kako redovnici i redovnice mogu konkretno pridonijeti novoj evangelizaciji u Godini vjere. (rv/bitno.net)