PRIOPĆENJE S TISKOVNE KONFERENCIJE

GI Istina o Istanbulskoj: Za sada imamo 371.821 potpis, očekujemo od predsjednika Vlade i predsjednice RH da reagiraju zbog opstrukcije referenduma

Građanska incijativa Istina o Istanbulskoj jučer je na Trgu sv. Marka održala tiskovnu konferenciju na kojoj je izvijestila javnost o dosad evidentiranom broju prikupljenih potpisa, te pozvala predsjednicu RH i predsjednika Vlade da reagiraju zbog nemogućnosti prikupljanja potpisa u pojedinim gradovima. Priopćenje s tiskovne konferencije prenosimo u cijelosti.

Prema do sada primljenim knjižicama od lokalnih koordinatora, građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ posjeduje 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije, no još uvijek nismo skupili knjižice sa svih potpisnih mjesta.

Ovaj dio referendumskog postupka u kojem se prikupljaju potpisi ne može biti završen dok nadležne državne službe ne donesu odluke o gradovima i općinama poput Rijeke, Pule, Siska, Gradaca, Senja i drugih koje su zabranile tj. nisu dopustile skupljanje potpisa. Obratili smo se Ustavnom sudu, Državnom izbornom povjerenstvu, Ministarstvu uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu te iščekujemo njihovu reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivamo i predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića da uskladi rad svojih ministarstava koja prebacuju lopticu s jednoga na drugo. Ako ministarstva ne mogu odlučiti koje je među njima nadležno da se očituje o postupku g. Obersnela i sličnih, predsjednik Vlade bi to trebao znati.

Pozivamo i predsjednicu RH gđu Kolindu Grabar Kitarović koja prema Ustavu ima dužnost brinuti o usklađenom djelovanju državnih vlasti. Ako ona prešuti nezakonite postupke g. Obersnela, stvorit će se praksa kod lokalnih dužnosnika po kojoj će oni građanima uskraćivati njihovo ustavno i zakonsko pravo izjašnjavanja o pojedinom referendumu i provoditi svoju (samo)volju.

Očekujemo da državne institucije nadležne za ovo pitanje hitno donesu odluku o terminu od 15 dana u kojem će naša inicijativa moći skupljati potpise u Rijeci, Puli, Sisku i svim lokalnim sredinama koje nam to nisu dozvolile.

Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“

Biton.net

Objavljeno: 31. svibnja 2018.

Možda vam se svidi