Porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša je u subotu, 8. lipnja 2019., u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina, predvodio svečano misno slavlje i obred svećeničkog ređenja.

Na svečanom misnom slavlju, kojem je koncelebriralo osamdesetak svećenika, red prezbiterata primili su đakoni: Zoran Cetinić, Darko Kovačević i Branimir Šapina zaređeni za Porečku i Pulsku biskupiju te Hrvoje Zaninović za svećenika Dubrovačke biskupije.

U uvodnom pozdravu biskup je, uz obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika, te mnoštvo okupljenih vjernika, poseban pozdrav uputio generalnom vikaru Dubrovačke biskupije vlč. Hrvoju Katušiću, te rektorima i odgojiteljima bogoslovija iz kojih dolaze ređenici. Branimir Šapina formaciju je primio u Bogoslovnom sjemeništu Ivana Pavla II. u Rijeci, a Zoran Cetinić, Darko Kovačević i Hrvoje Zaninović u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji novim prezbiterima dao upute za njihov svećenički život, istaknuvši kako trebaju biti spremni na žrtvu u izvršenju svoga poslanja. U Starome zavjetu svećenik je žrtvovao životinje, a po Kristovu nauku i primjeru svećenik žrtvuje sam sebe, dajući se za druge. Pozvao ih je da žive u moralnom skladu i čistoći, da se odupru napasti grijeha, da izbjegavaju one ljude koji ih navode na grijeh. Naglasio je da se uvijek trebaju oduprijeti napasti grijeha, čak i kad on dolazi od najbližih. Istaknuo je važnost moralnog integriteta u životu svećenika, što je jedan od najvažnijih preduvjeta kako bi bili vjerodostojni u svome svećeničkome životu i poslanju. Svećenik treba biti onaj koji će po svaku cijenu štiti Istinu i istinu, za svećenika, ali i za svakoga kršćanina Istina treba biti podudaranje razuma i srca, u vjeri, prepuštajući se Providnosti. Pravi svećenik i pravi vjernik treba uskladiti teološki i ljudski aspekt života kako bi bio vjerodostojan. Svećenici ne trebaju biti tvrdnja Istine već činjenica Istine koja će se moći na licu mjesta provjeriti; zato znajte svoj život uskladiti sa saznanjem da je svećenik i žrtva jedno te isto, rekao je propovjednik. Nadalje, po uzoru na Onoga koji je naše grijehe ponio na drvo križa, pozvani smo na uvredu ne uzvratiti uvredom, nastavio je biskup.

Svećenici su pozvani naviještati, i ako vas ne budu mrzili zbog vas samih, mrziti će vas zbog onoga što naviještate, i to je dio žrtve, mučeništva na koje ste pozvani. Onoga koga naviještate nije dovoljno samo upoznati, potrebno je to i usvojiti, suobličiti se Kristu kako bi bili vjerodostojni navjestitelji.

Budite više svjedoci a manje apologete, potičite ljude da vjeruju, budite stožac, kamen sidreni i putokaz koji usmjerava ljude na sigurni put, potaknuo je biskup na kraju homilije ređenike, te pozvao sve okupljene da mole za svećenike.

Darko Kovačević, rođen je 2. svibnja 1980. godine u Mostaru, od oca Slavka i majke Jele kao treće od troje djece. Nakon perioda studija u domeni sporta i kineziologije, godine 2009. započeo je studij na Filozofsko-teološkom fakultetu na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu gdje je studirao, kao laik, tri godine. Godine 2009. slušao je kateheze u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu te je započeo itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Godine 2013. dodijeljen je  Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater“ u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije. Red đakonata primio je u Puli po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše 24. studenog 2018. godine. Mladu misu proslaviti će u Župi Sv. Luke Evanđelista u Sarajevo, 24. lipnja.

Zoran Cetinić rođen je 22. veljače 1983. u Blatu na Korčuli, od oca Ivana i majke Zilde, a odrastao u Blatu na Korčuli. Osnovno školsko obrazovanje stekao je u Blatu na Korčuli. Nakon srednje škole bavio se poljoprivredom i ribarstvom. Po odsluženju vojnog roka slušao je kateheze Neokatekumenskog puta u Blatu na Korčuli i započeo itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Od 2011. godine je u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije. Red đakonata primio je u Puli po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše 24. studenog 2018. godine. Mladu misu proslaviti će u Župi Svih Svetih u Blatu na Korčuli, 30. lipnja.

Branimir Šapina sin pok. Oca Branko i majke Ljilje, rođen je 22. lipnja 1977. u Puli kao prvo od troje djece. Osnovnu i srednju školu završio je u Puli. Nakon desetak godina radnog iskustva u turizmu, godine 2012. godine ulazi u Bogoslovno sjemenište Ivana Pavla II. u Rijeci i započinje filozofske i teološke studije na KBF-u u Rijeci gdje je diplomirao u rujnu  2018. godine. Red đakonata primio je u Puli po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše 24. studenog 2018. godine. Mladu misu proslaviti će u Župi sv. Ivana Krstitelja u Puli, 14. srpnja.

Hrvoje Zaninović rođen je 5. rujna 1970. godine u Dubrovniku, od oca Levina i majke Stane. Od 1992. do 1995. sudjelovao je kao vojnik u domovinskom ratu, a kasnije, od 1996. radio je kao kuhar. Njegov poziv za prezbiterat sazrijevao je potpomognut pohađanjem Centra za zvanja u Splitu i Dubrovniku. Na Kristov poziv na svećeništvo odgovara dajući svoju raspoloživost Crkvi te 2011. godine predaje zamolbu za ulazak u sjemenište. Filozofske i teološke studije započeo je 2011. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu kao bogoslov sjemeništa “Redemptoris Mater“ u Sarajevu, a potom nastavio na Visokoj teološkoj školi u Biskupijskom misijskom sjemeništu »Redemptoris Mater« u Puli gdje je studij zaključio u rujnu 2018. godine. Red đakonata primio je u Puli po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše 24. studenog 2018. godine. Mladu misu proslaviti će u Župi sv. Andrije u Dubrovniku 16. lipnja.

Porečko-pulska biskupija | Bitno.net