U subotu, 23. 4. 2022. godine, dvadeset i šestero vjeroučenika Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar”, Varaždin, primilo je sakramente prve pričesti i svete potvrde, objavljeno je na stranicama Varaždinske biskupije.

Misno slavlje održano je u župnoj crkvi svetog Josipa u Varaždinu. Svetu misu je predslavio varaždinski biskup, mons. Bože Radoš, u zajedništvu s nekoliko župnika župa s čijeg područja vjeroučenici dolaze, te sa župnikom župe sv. Josipa, vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

U pozdravnoj riječi, vlč. Šardi se obratio okupljenoj zajednici podsjetivši na riječi pape Franje koje je uputio u poruci za Međunarodni dan osoba s invaliditetom prošle godine: „Što se života Crkve tiče, »najgora diskriminacija […] je nedostatak duhovne skrbi« (apost. pob. Evangelii gaudium, 200), koja se ponekad očituje u uskraćivanju pristupa sakramentima, što su neki od vas, nažalost, doživjeli. Učiteljstvo je u tom pogledu vrlo jasno i nedavno je u Direktoriju za kateheza izričito dalo do znanja da »nitko ne smije uskraćivati sakramente osobama s invaliditetom« (br. 272). Kad smo suočeni s diskriminacijama, upravo nas prijateljstvo s Isusom, koje svi primamo kao nezasluženi dar, otkupljuje i omogućuje nam živjeti različitosti kao bogatstvo. On nas, naime, ne naziva slugama, ženama i muškarcima s polovičnim dostojanstvom, nego prijateljima: pouzdanicima koji su dostojni znati sve što je čuo od Oca svojega (usp. Iv 15, 15).“

Foto: Varaždinska biskupija

U homiliji mons. Bože Radoš se osvrnuo na uskrsno vrijeme, napomenuvši kako je Marija Magdalena bila žena slomljenog života, nije mogla disati punim plućima, imala je sedam zloduha, imala je jednu nesigurnost i podijeljenost u sebi. Nakon susreta s Isusom ona postaje žena puna života, punim plućima govori učenicima da je susrela uskrslog Isusa, no oni joj ne vjeruju. Ne može se povjerovati izvana, vjerovati se može samo kada Isus iznutra dotakne čovjeka. Vjera je dar Duha Svetoga. Osvrnuvši se na vjeroučenike koji će primiti sakramente, naglasio je: „Mi ne znamo kako će ova djeca i mladi doživjeti primljeni sakrament, to Gospodin zna, On zna kako će ih dotaknuti. Gospodin će iznutra njima odgovoriti, dat će im snagu. Oni možda neće trčati po svem svijetu ali će na svoj način svjedočiti da su primili ljubav Božju.“

Nakon homilije, uslijedila je podjela sakramenata svete potvrde kojoj su pristupili krizmanici uz podršku svojih kumova. Također, prvopričesnici su prvi puta pristupili stolu Gospodnjemu. A kako bi bili valjano pripremljeni, pobrinule su se vjeroučiteljice koje rade u Centru, Tamara Herjavec Habek i Ivana Peček. Na kraju misnog slavlja, majka djeteta s teškoćama zahvalila se u ime svih roditelja svima koji su sudjelovali u pripremi njihove djece za ovaj važan dan.

Osim župljana i obitelji vjeroučenika, na misi su sudjelovali i volonteri Povjerenstva koji su nakon misnog slavlja vjeroučenicima podijelili uspomene na primljeni sakrament kao i čestitke koje su sami izrađivali. Povjerenstvo je kroz tu gestu željelo poručiti vjeroučenicima i njihovim obiteljima da su i oni Crkva vodeći se ranije spomenutim poticajem pape Franje: „Crkva je uistinu vaš dom! Svi mi, zajedno smo Crkva, jer je Isus odlučio biti naš prijatelj.”

Nakon misnog slavlja, okupljena zajednica se zadržala u kratkom druženju razmijenivši međusobne doživljaje ove svečanosti kao i svakodnevne izazove s kojima se susreću.

Foto: Varaždinska biskupija