BQ5D1840

O značaju restauriranja izloženih 40-ak skulptura iz fundusa Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije govorili su pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, mons. Nedjeljko Pintarić, dekan Akademije likovnih umjetnosti Aleksandar Battista Ilić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Zvjezdana Jembrih.

Sudionici svečanosti otvorenja potom su krenuli iz dvorane “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta do obnovljene Domitrovićeve kule te razgledali izložbeni postav koji ostaje otvoren do 4. lipnja 2016. Izložbu je istoga dana, ranije, zbog obveza službe, razgledao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u pratnji mons. Nedjeljka Pintarića i gospodina Miroslava Gašparovića.

IMG_5027-001

Izložba Ne/izliječeni sveci iznikla je iz višegodišnje suradnje Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U toj je suradnji, tijekom nastave, restauratorske prakse i diplomskih radova, do sada spašeno, istraženo, konzervirano i restaurirano četrdesetak skulptura i dvadesetak štafelajnih slika iz fundusa Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije.

IMG_5011-001

Te su umjetnine, nakon prestanka djelovanja ovoga muzeja kao javne ustanove (1971.), desetljećima bile pohranjene u nepovoljnim uvjetima. Skrivene od javnosti, zaboravljene od stručnjaka, nevalorizirane, nedostupne, prepuštene ubrzanom propadanju – čekale su bolja vremena.

Suradnja s Odsjekom za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu započinje 2007. godine, potpisivanjem ugovora s Uredom za crkvena dobra Zagrebačke nadbiskupije.

IMG_5004

Prva skupina skulptura iz fundusa Dijecezanskog muzeja uvrštena  je 2008. u Program financiranja zaštite pokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Uz potporu i nadzor nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu, time započinju istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi koji u kontinuitetu traju do danas.

BQ5D1959

U realizaciji postava izložbe u Domitrovićevoj kuli, Kaptol 31, Zagreb, sudjelovao je i Muzej za umjetnost i obrt, a izložba je realizirana financijskom potporom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net

Foto: Bernard Čović, GK / Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije