Dana 2. lipnja u 19.30 sati u Histrionskom domu otvoren je treći Festival kršćanskog kazališta. Uvodne riječi i pozdrave uputili su fra Ivan M. Lotar, organizator, i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, selektorica festivala te fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provinicije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Izvedene su dvije predstave. Koreodrama Igora Grubišića Moj život u režiji Igora Grubišića i u izvedbi Dramsko plesne skupine Ruđerica iz Osijeka te mjuzikl Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše fra Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać u režiji fra Nikole Drljepana i u izvedbi Grupe Prosopon koju čine studenti Katoličkog bogoslovnog, Filozofskog i Fakulteta prometnih znanosti.

U predstavi Moj život mladi su plesači prikazali dramu djevojčice koja je zbog sukoba i svađa među roditeljima krenula krivim putem. Roditelji, potpuno usmjereni na međusobne konflikte, zanemarili su svoju kćer koja je postala žrtvom lošeg društva, alkohola i droge. Kada se činilo da djevojčici više nema spasa, roditelji su se pomirili te molili Boga da im pomogne spasiti kćer. Čudo se dogodilo i obitelj je ponovo postala sretna.

Grupa Prosopon ispričala je, odnosno otpjevala priču o životu svetoga Franje. U ovom kršćanskom mjuziklu, vidjeli smo kako je sveti Franjo krenuo putem viteštva i slave ne bi li svojoj obitelji osigurao plemićki naslov. Razboljevši se na putu u ratni pohod, začuo je glas Božji koji ga je upitao želi li služiti sluzi ili gospodaru. I tako je krenulo njegovo obraćenje. Podijelivši svoj imetak siromašnima, nailazio je na podsmijeh i porugu među svojim sugrađanima te na neodobravanje oca koji nije dobio toliko željenu plemićku titulu. Ubrzo mu se pridružuju mnogi mladići, a i bogata djevojka Klara koja želi krenuti putem siromaštva poput Franje. Njegov život bio je prožet molitvom, propovijedanjem i ljubavlju prema Bližnjem pa je zadobio i Isusove rane. Umro je okružen svojom braćom i sljedbenicima.

Otvaranju je nazočio i g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture. Histrionski dom bio je popunjen sve do zadnjeg mjesta,  a znatiželjni gledatelji sjedili su i na stepenicama.

Obje predstave su polučile veliki uspjeh sudeći prema pljesku i odobravanju publike.

Tekst: Ozana Iveković

Foto: Vlado Badrov