Recital duhovne poezije

U palači Milesi 30. ožujka u suorganizaciji Društva hrvatskih književnika – ogranka Split, Matice hrvatske – ogranka Split i nakladne kuće Verbum, a u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture”, održan je recital duhovne poezije pod nazivom “Pred tobom, Bože”. Moderator i selektor programa bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranka Split Siniša Vuković, a stihove je kazivao glumac Trpimir Jurkić, predsjednik Matice hrvatske – ogranka Split. U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti zbor mladih Gospe od zdravlja pod ravnanjem fra Stipice Grgata, a uz orguljašku pratnju s. Zorislave Radić.

Na samom početku nazočne je u ime organizatora pozdravio ravnatelj manifestacije “Dani kršćanske kulture” Miro Radalj koji je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovakvog programa u suradnji s ovim dvjema institucijama.

Ova zanimljiva poetska večer bila je i prigoda da se upozna s duhovnim stvaralaštvom autora Mate Ganze, Drage Štambuka, Marine Čapalije, Vlaste Vrandečić-Lebarić, Zlatana Plenkovića i Tonča Petrasova Marovića čije je stihove izvrsno izveo Trpimir Jurkić, a njihove biografije približio je Siniša Vuković.

Mate Ganza pjesnik je rođen 1936. godine, a spada kao i T. P. Marović, u naraštajni interregnum između “krugovaša” i “razlogovaca”, ali je stilski odnjegovao vlastiti izraz koji se ne oslanja preveć na uzore. Snažna konstituenta njegovog pjesnikovanja svakako je duhovna dimenzija u kojoj, kao lajtmotiv, dominira motiv – žrtve.

Drago Štambuk autor je vrlo razvedenog pjesničkog opusa, koji se ne ukalupljuje u vezani stih ili stroge forme, već se slobodno razvija slijedeći pjesnikovu maštu. Piše i na čakavštini i na štokavštini. Dobar dio njegovog poetskog djela određen je podnebljem u kojem je nastalo, što je bilo dirigirano diplomatskom službom na različitim kontinentima: od Velike Britanije do Indije, od Japana do Brazila. Izraziti je predstavnik spiritualista u hrvatskoj poeziji, kod kojega se teme Boga i domoljublja bilo izmjenjuju bilo nadopunjuju.

Marina Čapalija poetesa je koja je veći dio svojih objavljenih kanconijera ispjevala na čakavštini Velog Drvenika. Spada u red pjesnikinja koje je svojim djelom obilato nadmašila estetske standarde dijalektalne poezije u novije vrijeme. Ciklus pjesama uglazbio je skladatelj Petar Bergamo, polučivši izniman uspjeh.

Vlasta Vrandečić-Lebarić pjesnikinja je koja je svoj forte impostirala u pjesmama ispjevanim na vrlo zvučnom idiomu mjesta Pučišća na otoku Braču. Za razliku od mnogih pjesnika što su pjevali i o starinskom svijetu koji nestaje, o zanatima i običajima, ona je pišući o kamenu i škarpelinima dala novu dimenziju dijalektalnog pjevanja lišenog patetike.

Zlatan Plenković pjesnik je i dominikanac, široj javnosti gotovo sasvim nepoznat kao demijurg,ostavio je iza sebe sjajnu stihozbirku Moje selo (2000.) iskovanu vernakularnim jezikom Svete Nedjelje na Hvaru. Kao i svi boduli, tako je i ovaj pjesnik svoju pjesničku mrežu razapeo između mora i zemlje, između ribara i težaka, između fratara i vjernog puka.

Tonči Petrasov Marović svakako spada među najizrazitije hrvatske pjesnike druge polovice XX. stoljeća. Rođen u Mravincima između Splita i Solina satkao je svoj pjesnički svemir neupitne potentnosti, koji vlastite vertikale podiže i iz lokalnoga i prema univerzalnomu: s jedne strane tu je duhovna dimenzija koja se nedvojbeno napaja na religioznosti, ali tu je i jedna ina duhovna komponenta što izmiče “konfesijskoj” discipliniranosti u izrazu, ali istodobno inzistira na onostranosti i slobodarskoj zapitanosti bez uskrata i međa.

U Kinoteci Zlatna vrata 30. ožujka prikazan je dokumentarni film “I tebe sam vidio u snovima” autora Mateja Sunare koji je nazočio splitskoj projekciji kao i snimatelj Ivan Lovrić, a projekciju filma koji progovara o salezijancima u sklopu “Dana kršćanske kulture” svojim dolaskom u Split pozdravio je i provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić.

Film “I tebe sam vidio u snovima” napravljen je povodom stote obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku te dvjestotog rođendana osnivatelja reda svetog Ivana Bosca. Naglasak filma stavljen je na mlade, baš kao što i priliči salezijanskoj karizmi, a i film mladenački odskače od ostalih dokumentarnih filmova ove vrste, jer je u 35 minuta stalo preko 20 različitih sugovornika i možemo vidjeti i tri kratka specijalno animirana videospota. Povijest salezijanaca u Hrvatskoj je popraćena arhivskim fotografijama i novinskim člancima, a o aktivnostima i duhovnosti saznajemo preko osobnih svjedočanstava samih aktera. U 35 minuta gledatelj koji prvi put čuje za salezijance može dobiti detaljan uvid u njihove aktivnosti, duhovnost te ostale plodove don Boscova nauka.

Projekcijom filmske opere “Drekavac” Ivana Mokrovića, koja je uslijedila, a u kojoj glavne uloge tumače Mislav Živković, Dora Tolić, Mirela Knežević, Marija Topić i Klara Majstorović završen je filmski dio programa manifestacije koji je započeo 21. ožujka. U filmskom programu manifestacije, koji se u Splitu odvijao u Kinoteci Zlatna vrata, prikazano  je dvanaest filmova, a projekcije je pratilo više od tisuću posjetitelja.

Radnja filma “Drekavac” smještena je na kraj 19. stoljeća u malo selo u Hrvatskoj. Lovac Aleksandar u žaru lova slučajno upuca djevojku koja bere cvijeće u šumi. Zbog straha od zakona odbija joj pomoći i ona umire. Njegovo nedjelo probudi drekavca, mitološko biće koje naplaćuje zlodjela. Otac, čuvši strašne krike zloduha iz šume upozorava Aleksandra na drekavca i pita ga što se to zbilo u lovu, no Aleksandar mu ništa ne želi priznati. Slijedeće jutro, Aleksandrova kći Zora je nestala, a tragovi upućuju na drekavca… Film “Drekavac” autora Ivana Mokrovića prva je hrvatska filmska opera. Film je dosad osvojio nagrade “Zlatna uljanica” Glasa Koncila na Danima hrvatskog filma u Zagrebu te nagradu publike “Vladimir Puhalo” i drugu nagradu ocjenjivačkog suda na Danima hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru.

U konkatedrali sv. Petra u Splitu iste je večeri održan tradicionalni koncert korizmenih pučkih napjeva iz južne Hrvatske “Puče moj 2015”, a ta se smotra već dvadeset i šestu godinu tradicionalno održava u konkatedrali na Veliki ponedjeljak. Na taj način u Dalmaciji i šire nastoji se, više kao dio baštine, nego možda iz same religiozno-liturgijske potrebe, sačuvati, podržati, oživjeti, zapisati, snimiti i predstaviti ono što na tom području vrijeme i razne prilike i neprilike nisu nepovratno pomele. U tu svrhu u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” nakladna kuća Verbum te smotre pjevanja snima na nosače zvuka, pa je tako i ovom prigodom bio predstavljen nosač zvuka “Puče moj 10”, na  kojem je snimljena lanjska smotra. Nastupilo je 12 pučkih zborova  u kojima je pjevalo 215 pivača iz župa Splitsko-makarske nadbiskupije – Bratovštine sv. Križa iz istoimene župe u splitskom Velom Varošu, sv. Roka iz Krila Jesenice, sv. Mihovila s Kamena, Bezgrešnog začeća BDM iz Kučine, Pohođenja BDM iz Tugara, sv. Martina iz Vranjica, Uznesenja BDM iz Kaštel Lukšića, Donja Kaštela, Očišćenja BDM iz Dola na Braču, Presveto Srce Isusovo iz  Vinišće, sv. Mihovila iz Trilja i sv. Ivana Krstitelja iz Mravinaca.

Bitno.net