Euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Vlaha započela je u ponedjeljak, 30. siječnja trodnevna duhovna priprava za svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Vlaho

Misu s propovijedi predvodio je dominikanac dr. Slavko Slišković iz Zagreba. Propovjednik je uvodno istaknuo važnost molitve u čovjekovom životu i opasnosti od oholosti kojom se čovjek iznevjeri Bogu.

“Mi vrlo često smatramo kako sve što jesmo i imamo pripada nama, da smo svojim rukama stekli, da smo svojim radom zaslužili, ali često zaboravimo da i to što možemo raditi, naše zdravlje, ruke i sve što imamo dolazi od Gospodina i bez njegova blagoslova ne bismo ni to imali”, rekao je propovjednik. Spominjući likove sv. Vlaha koji se nalazi na gradskim zidovima i brojnim predmetima, istaknuo je kako su stari Dubrovčani na taj način izražavali ljubav i odanosti prema svecu zaštitniku. Također je spomenuo nedavna svojatanja velikana Dubrovnika poput Ruđera Boškovića te upozorio kako nitko ne napada prošlost radi prošlosti nego radi svojatanja u budućnosti.

“Sveti Vlaho je zaštitnik od bolesti grla, ali zar nije bolesno grlo ono koje ne zna uzviknuti i odgovoriti kad ga napadaju?”, zapitao se propovjednik. “Zar nije bolesno grlo koje ne zna naviještati svoju vjeru koja je toliko ugrožena u današnjem svijetu, a žele je osporiti često i u ovom mjestu? Zar nije bolesno grlo koje šuti pred nepravdom koju svi mi vrlo često osjećamo? Trebamo vikati i imamo pravo vikati i sv. Vlaho nas na to potiče. Da želimo sretnu budućnost ovoj djeci koja su ovdje, da želimo pravedne plaće radnicima koji danas rade, da želimo dostojanstvenu starost umirovljenicima, svima nama mirnu i uspješnu sadašnjost. Jer nije šutnja uvijek zlato, mi ćemo i za neizgovorene riječi odgovarati,” poručio je dr. Slišković.

Nakon mise slijedio je program “Učenici sv. Vlahu” kojim dubrovački osnovnoškolci pokazuju i razvijaju ljubav prema tisućljetnom zaštitniku Dubrovnika. (ika/bitno.net)