Diskriminacija mladih katolika i vrijeđanje osječkih volontera

Diskriminacija mladih katolika

Inicijativa „U ime obitelji“ zahvatila je cijelu Hrvatsku, a tako i područje Grada Osijeka i osječkog Sveučilišta. Prema informacijama koordinatora, potpisi se prikupljaju na 60 prijavljenih lokacija a u sklopu inicijative pokrenula se i „Studentska inicijativa“ koja je okupila studente Sveučilišta J.J. Strossmayera, koji su svojim volonterskim radom pomogli u provođenju ove akcije prikupljanja potpisa za referendumsko pitanje o ustavnoj zaštiti braka, kao zajednice isključivo muškarca i žene.

Ilija Iličić, student na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, jedan je od koordinatora spomenute inicijative koji kaže kako je čak 80% osječkog Sveučilišta pokriveno ovom akcijom i da su dekani većine fakulteta odobrili prikupljanje potpisa na lokacijama tih fakulteta. No uz mnogo uspjeha, inicijativa je naišla na niz protivljenja, otpora pa čak i nasilja – od šaranja knjiga, vrijeđanja pa sve do blokiranja i prijavljivanja Facebook profila i sadržaja pod objašnjenjem kako se radi o nasilnom sadržaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zadovoljni jer je potrebni minimum potpisa na razini Hrvatske već prikupljen, kako javljaju iz nacionalne koordinacije „U ime obitelji“, studenti ostaju iznenađeni diskriminacijom i vrijeđanjem koje su pretrpili. Navedeno nije viđeno samo na fakultetima, već i na okupljalištima ispred katoličkih crkvi na području Osijeka. U grupama za koordinaciju inicijative tijekom vremena prikupljanja potpisa volonterke su zbog vrijeđanja i napada tražile zaštitu većeg broja muških volontera na pojedinim lokacijama, a najviše je incidenata bilo u centru grada, ispred kapucinske crkve sv. Jakova, na najfrekventnijem štandu u Osijeku.

„Ova inicijativa nikoga ne vrijeđa, već želi uputiti na vrijednosti koje zastupa većina građana i to želi zaštititi“, rekli su iz inicijative. Iznenađeni brojem vrijeđanja i diskriminacije, pogotovo mladi koji su potpise skupljali ispred katoličkih crkava, ostaju ohrabreni brojem podrške i prikupljenih potpisa, te se nadaju da će se daljnja diskusija oko ovog problema i cijela inicijativa provoditi u mirnom, a napose kulturnom i civiliziranom tonu.

Ilija je istaknuo kako su otpori znatno otežali organizaciju i prikupljanje potpisa na pojedinim mjestima, te kako se nada da će svi prepoznati demokratska i građanska prava koja se ovdje žele promicati, te da će se što više ljudi uključiti u podršku ove akcije, koja traje do 26. svibnja 2013.

S.M. | Bitno.net

Objavljeno: 23. svibnja 2013.

Možda vam se svidi