Dehonijanska misijska zajednica za Filipine

DMZ se posljednju godinu povezala s ocima dehonijancima, napose s o. Francisom Pupkowskim SCJ, koji od 1989. djeluju na otoku Mindanao, jednom od najsiromašnijih i najmanje razvijenih. Otok je u dva navrata bio pogođen razornim tajfunima. Tajfun Pablo u prosincu 2012. bio je jedan od najsnažnijih koji zahvaljujući prethodnim upozorenjima nije nanio štete koliko tajfun Sendong koji je 2011., osim velike materijalne štete odnio brojne ljudske žrtve. Žitelji otoka Mindanao i dalje žive u vrlo teškim uvjetima i u privremenim skloništima. Skupina vjerskih zajednica odlučila je prikupiti sredstva i kupiti dio zemlje te započeti s gradnjom novih kuća za stanovanje. Plan je sagraditi ih 500, a do sada je izgrađeno 100. Iznos u vrijednosti jedne kuće od 125.000 pesosa, tj. 3.000 USD, DMZ uplatila je u lipnju 2013., sredstvima prikupljenih ranijim akcijama, no prikupljanje sredstava s istom namjenom se nastavlja.

Izložba DMZ, autorica Mirele Vuković, voditeljice zajednice, i Pavice Ercegovac, obuhvatila je tri cjeline: Filipini i razmjeri posljedica tajfuna, Dehonijanci u Filipinima, te “Hrvatska kuća” – prikaz kućica koje se grade zahvaljujući sredstvima koja prikupljaju vjernici i brojni prijatelji misija.

Milostinja prikupljena na nedjeljnim misama kao i sredstva koje je prikupila Dječja misijska zajednica idu za potrebe Papinskih misijskih djela Zagrebačke nadbiskupije. (jv)