Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, rekao je danas novinarima uoči sastanka predsjedništva stranke da njegov stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije ostaje isti kakav je i bio, dakle da je protiv ratifikacije.

Upitan kako komentira istup nadbiskupa zadarskog Želimira Puljića koji je u jučerašnjem pojašnjenju ponovio kako je Crkva protiv ratifikacije, Stier je rekao da njegovo stajalište o tome pitanju ostaje kako je i bilo.

“Nisam klerikalac i svoje stajalište ne temeljim na priopćenjima nego po savjesti. Ta savjest jest formirana po kršćanskim vrijednostima, ali nastupam po njoj”, rekao je okupljenim novinarima i dodao kako će “reći nešto načelno, da bi bolje razumjeli njegove stavove”.

“Najveće antiklerikalce naći ćete među vjernicima koji svaku nedjelju idu na misu, i koji barem pokušavaju slijediti Kristov nauk. A najveće klerikalce ćete naći među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u Crkvi ili da bi pokupili pljesak s oltara, kada su izbori možda da ih se s oltara favorizira, koji možda i znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste, nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu”, rekao je potom.

Stier je dodao da je to onaj tip klerikalizma loš za Crkvu, kako je to i papa Franjo govorio.

“Loš je za politiku i loš za društvo. Slijedim i ono što su braća Radić govorila. Kada je u pitanju doktrina, tu treba slijediti ono što Crkva kaže, svećenici propovijedaju, slijediti to u Crkvi i izvan nje. A o tome za koga glasovati, s kime raditi koaliciju, ono što je tipično autonomija politike, nemojte mi tu doći popovati”, poručio je političar i nastavio:

“Mislim da trebamo upravo takvu jednu novu politiku, ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara. Kada je stvar politike, tu treba politika biti autonomna, nitko nam tu ne treba popovati. Kada je pitanje doktrine, onda mi znamo što je kršćanska doktrina. A i naravno – ne trebamo tražiti i od crkvene hijerarhije da odustane ili ako ne može odustati od doktrine, da je zamagli, zakukulji ili na bilo koji drugi način da to svjetlo istine ne svijetli. Dakle, kada je u pitanju doktrina, tu se naravno očekuje da se slijede one evanđeoske poruke – neka vam riječi budu ‘da, da, ne, ne’. A kada je u pitanju politika – autonomija politike”, zaključio je Davor Ivo Stier.

Veliki razgovor sa Stierom koji je on dao još u vrijeme kada je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net