Vukovar

Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode. Na tom tragu sastao se u Vukovaru 25. listopada u Velikoj gradskoj vijećnici Organizacijski odbor donio neke konkretne odluke.

Obilježavanje 21. obljetnice žrtve grada za Hrvatsku bit će pod geslom “Vukovaru – ime sveto!” Riječ je o refrenu pjesme koju je otpjevala Mirta Mandić na “Bonofestu” 2007. godine, uz pratnju tamburaškog sastava “Slavonski san”. Ovogodišnji plakat izradio je hrvatski dizajner Boris Ljubičić, koji je jednako poznat u Europi, po kockastim dizajnima, kao i u Hrvatskoj. U vijećnici su na video zidu pokazani njegovi različiti prijedlozi. Članovi Odbora složili su se da to bude prijedlog u kojem dominira veliko slovo “V”, kao Vukovar. Sv. Augustin je u svojim “Ispovijestima” napisao, a organizatori od njega posudili geslo: “Victor, quia victima – Vukovar, pobjednik jer je žrtva!” U slovu “V” nalaze se tri kockice: crveno-bijelo-plave boje. One simboliziraju hrvatsku trobojnicu. Iz bijele boje izlazi križ, koji simbolizira obrambeni rat. Pozadinu na plakatu čini maskirna, ratna boja, na kojoj su lako uočljive granice Republike Hrvatske. Otud i obrazloženje zašto baš to geslo: “Vukovaru-ime sveto!”

Ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara započet će 10., a završiti 24. studenoga. Kroz te dane u Vukovaru će se moći pogledati različite izložbe, čuti zanimljiva predavanja vezana uz ratnu tematiku, pogledati dokumentarne filmove, nazočiti koncertu Zagrebačke filharmonije, sudjelovati u različitim sportskim natjecanjima…

Posebno treba istaknuti znanstveno-stručni skup “Vukovar 91. – istina i/ili osporavanje” i humanitarnu večeru pod nazivom “Za akademsku budućnost Vukovara!” pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Sav prihod namijenjen je školovanju vukovarskih studenata.

Na sam dan pada grada Vukovara, 18. studenoga, molitvu za sve žrtve iz Domovinskog rata kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić. Misu u 13 sati predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D´Errico, a propovijeda bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Organizatori pozivaju sve stanovnike Republike Hrvatske da tog istog dana u 18 sati u svojim kućama, stanovima i po svojim ulicama upale svijeće i na taj način uključe se u akciju “I u mom gradu Vukovar svijetli!” poručili su članovi Odbora.

Sutradan, 19. studenoga, obilježavanje se seli u zapadni dio grada, u gradsku četvrt Borovo naselje. Ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa “Borovo-commerce” prigodni program organiziraju “Vukovarske majke”. Njima će se pridružiti “Žene u crnom” iz Beograda, koje se bore da prava istina o stradanju Vukovara i Hrvatske stigne i u Srbiju. Misu za sve poginule i nestale predvodi dubrovački biskup Mate Uzinić. Posebno je dirljiv program na obalama Dunava u Borovu (selu) gdje su mučki ubijeni hrvatski branitelji i civili i bačeni u Dunav.

U utorak 20. studenoga obilježavanje se seli na Sajmište, gdje se 1991. godine nalazila zloglasna vojarna JNA i koncentracijski logor “Velepromet!” Program trećeg dana obilježavanja organiziraju logoraši srpskih koncentracijskih logora. Misu za žrtve srpskih koncentracijskih logora predvodi vlč. Dejan Bubalo, župnik u Tordincima.

Završetak prisjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine za Hrvatsku bit će na Ovčari s prigodnim programom pod znakovitim nazivom “Mučenici Ovčare…. Vječni su, kao zemlja koja ih pokriva!” (ika/bitno.net)