ZgbFoto: IKA
Nastavljajući tradiciju okupljanja i javnog predstavljanja o Duhovima udruga, pokreta i zajednica Zagrebačke nadbiskupije Dani udruga i pokreta održavaju se 26. i 29. svibnja pod geslom „Nepoljuljani u nadi evanđelja” (Kol 1,23).

Smotra udruga, pokreta i zajednica Zagrebačke nadbiskupije otvorila je ovogodišnje Dane u subotu, 26. svibnja na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Na dvadesetak štandova smještenih na istočnom dijelu Trga kod Manduševca svoje djelovanje su predstavili Udruženje salezijanskih suradnika, Salezijanska mladež, Kursiljo – Mali tečaj kršćanstva, Hrvatska schönstatska obitelj, Djelo Marijino – Pokret fokolara, Katolička udruga „Kap dobrote”, Udruga Korablja, Udruga Betlehem, INJIGO – program duhovnih vježbi, Obnova u Duhu Svetom, Franjevačka mladež, Franjevački svjetovni red, Zajednica „Molitva i riječ”, Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, Molitveni vijenac Kraljice obitelji, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatska zajednica bračnih susreta, Katoličko društvo djetića u Zagrebu – Kolpinška udruga, Molitvena zajednica Krvi Kristove / Misionari Krvi Kristove, Humanitarna udruga za osmišljavanje života sobama s posebnim potrebama “JOB”, Vjera i svjetlo, Planinarska bratovština sv. Bernarda, Pokret zajedništvo i oslobođenje i Cenacolo.

Na središnjem dijelu nalazio se improvizirani podij na kojem je program osmislio Neokatekumenski put. Bila je to prigoda za zajedničku molitvu, slavljenje Boga pjesmom uz gitare, te svjedočenje u duhu nove evangelizacije s naglaskom na vrijednost života i obitelji. Svoje aktivnosti i svjedočenje izrekli su i članovi Kursilja i Salezijanske mladeži, dok su mladi Pokreta fokolara predstavili Genfest koji će se početkom rujna održati u Budimpešti.

Obraćajući se okupljenima, biskupski vikar za laike Tomislav Markić, podsjetio je kako se na tom istom mjestu prije godinu dana održao nezaboravni skup, bdjenje mladih sa Svetim Ocem Benediktom XVI. Stoga je sve ohrabrio da nastave promicati svoje karizme spajajući dva gesla „Zajedno u Kristu …. nepoljuljani u nadi evanđelja”.

Sam događaj pobudio je zanimanje prolaznika, od kojih su mnogi po prvi puta čuli i za ovakav vid udruživanja. Među onima koji su sa zanimanjem razgledali štandove primijećeni su i predstavnici drugih kršćanskih zajednica u Hrvatskoj.

Paralelno s održavanjem smotre, u kapeli Ranjenog Isusa u „neboderu” održano je trosatno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Glavni koordinator bila je Zajednica Emanuel, a sudjelovali su Zajednica Krvi Kristove zajedno s Klanjateljicama Krvi Kristove, Mala obitelj Bezgrešnog Srca Marijina, Djelo Marijino – Pokret fokolara, Injigo – program duhovnih vježbi, Udruga ‘Kap dobrote’, Obnova u Duhu Svetom i Katoličko društvo djetića – Kolping. Na klanjanje su bili pozivani i prolaznici. (ika/bitno.net)