Ove godine Božićni dani zaključeni su misnim slavljem koje je 13. siječnja u franjevačkoj crkvi Marijina navještenja u Ljubljani predvodio predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar, koji je vjernike potaknuo na ustrajnost vjernosti Katoličkoj crkvi i svome narodu.

“Imate pravo pitati što domovinska Crkva, što slovenska Crkva, ovaj grad čini za ovu misiju. To je vaše legitimno pravo, ali vas podsjećam da će to pitanje pred Bogom biti tek onda ispravno nakon što odgovorite na pitanje “što ja činim za ovu Misiju”. Zato vas potičem nemojte se odreći ni svoje domovine, ni svoje ljubavi prema ovoj zemlji koja vas je prihvatila i Crkve u njoj, ali ne zaboravite vaš doprinos neće biti dobar prema ovoj zemlji ako zaboravite onu iz koje ste došli”, rekao je biskup te se posebno obratio hrvatskim vjernicima iz BiH, pozvavši ih da se ne odreknu svojih pradjedovskih ognjišta.

Na kraju mise kao uspomenu na pohod HKM u Ljubljani vjernici su biskupu darovali prvi primjerak replike misnice načinjene od kraljevskoga plašta Stjepana Tomaševića, posljednjeg od sedam kraljeva Bosne. Uz mnoštvo vjernika na misnom slavlju bili su i hrvatski veleposlanik u Sloveniji Svjetlan Berković sa suradnicima te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. Na misi je pjevao zbor mladih župe sv. Josipa iz Zagreba “Izvor” pod vodstvom Ivane Jelinčić. (rv/bitno.net)