Redateljica filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, Dana Budisavljević, u studiju emisije “RTL Direkt” izjavila je kako je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac imao krucijalnu ulogu pri spašavanju pravoslavne djece u vrijeme Drugog svjetskog rata. Njezin film, inače apsolutni pobjednik 66. filmskog festivala u Puli, donosi priču o Austrijanki Diani, koja se udajom za doktora Julija Budisavljevića, inače pravoslavca, 1919. godine preselila u Zagreb.

Diana Budisavljević je početkom Drugog svjetskog rata pokrenula akciju spašavanja tzv. Kozaračke djece, većinom pravoslavaca, koja su u ratu ostala siročad.

Voditelj emisije, Zoran Šprajc, redateljicu je zatražio komentar kritika prema kojoj je u filmu podcijenjena ili uopće nije valorizirana uloga nadbiskupa Stepinca u spašavanju djece, o čemu postoje zapisi u “Dnevniku Diane Budisavljević”.

“Postoje zapisi. U Dnevniku stoji da se Diana nekoliko puta susreće sa Stepincem. Ljuti se na njega jer smatra da bi on mogao puno više. Međutim, apsolutno krajem 1942. godine on zaista pruža jednu krucijalnu pomoć, i to se u filmu spominje”, odgovora Budisavljević.

U nastavku razgovora redateljica govori: “Ali, ono što je još zanimljivo, Dianin suprug je želio svjedočiti u korist Stepinca, ali tadašnji tužitelj Jakov Blažević to nije prihvatio. Svi danas znamo da se radilo o montiranom procesu.”

Rašeljka Zemunović | Bitno.net