Šezdeset volontera iz cijele Hrvatske i BiH, mladići i djevojke, bogoslovi i tri svećenika, učinili su za neke neoprostiv delikt: bili su prisutni na Ultra Music festivalu u Splitu.

Optužbe su ozbiljne: dijelili su besplatnu vodu partijanerima, razgovarali i pomolili se s onima koji su to htjeli. Odazvali su se na poziv pape Franje da izađu u svijet i da evangeliziraju svoje vršnjake. Činili su djela milosrđa.

No, učinili su još nešto gore.

Naime, ponedjeljak ujutro, nakon Ultre, volonteri su se razišli. Zamislite, vratili su se doma; navodno da su se neki vratili na posao; neki su čak nastavili volontirati na ljetnom kampu za djecu. Najgori su oni koji su otišli na odmor s obitelji.

Da, tako je. Volonteri su bezdušno napustili Split, ne znajući da je prvi požar buknuo u Srinjinama u noći s nedjelje na ponedjeljak u 0:42 sati. Nisu znali da će bura prenositi vatru do Tugara preko Sitnog Donjeg i dalje do Strožanca, Mravince i do predgrađa Splita. Trebali su znati da će biti požar i da će biti bura; pretvaraju se da nisu znali i naravno da se nisu vratili. Također se spominje nogometna utakmica Hajduk – Dinamo; trebali su i tamo biti da spriječe psovku i međusobna vrijeđanja navijača. Još jedan krimen je to što nisu bili prisutni u Rimu krajem lipnja da spriječe gay orgiju gdje se šmrkao kokain. Trebali su biti tamo, ali nisu. Čak je jedna novinarka “pronicljivo” primijetila da voda koju su volonteri besplatno davali nije bila dovoljno hladna.

Dino Dvornik je proročki otpjevao: “I bit će kriv dok je živ…”

To su optužbe od kojih je jedan dio medija pokušao napraviti skandal. Neki novinari su se pri tome ponašali kao narikače koje su se koordinirano izmjenjivale i nadopunjivale u optužbama i osudama.

U tom je kontekstu zanimljivo podsjetiti na nedavne riječi pape Franje koji se osvrnuo na medije i novinare koji serviraju takve “skandale” nazvavši ih koprofilima – onima kojima izmet pruža seksualni užitak.

Papa kaže:

“Dezinformacija je možda najveća šteta koju mediji mogu učiniti; dok javno mnijenje vode u jednom smjeru, zanemaruju drugi dio istine. Vjerujem da bi mediji trebali biti vrlo jasni, vrlo transparentni, i da se ne zaraze – bez uvrede, molim vas – bolešću koprofilije, da se prenosi samo skandale i ružne stvari.”

Svjestan da je ovo grub način da se nekoga oslovi, Papa se unaprijed ispričava i traži da se nitko ne uvrijedi. Međutim, Papa rabi ovaj grub izraz za takve novinare zato što je grubo to što čine: uživaju u tome da stvaraju skandale, govore loše o drugima i šire dezinformacije.

Papa također upozorava na opasnost od koprofagije – to su oni koji jedu izmet. Drugim riječima, pazite da ne pojedete sav izmet koji su neki hrvatski novinari ovih dana ispustili.

don Damir Stojić | Bitno.net