papa usporedio medije s koprofilijom koprofilija

U nedavnom razgovoru za belgijski katolički tjednik “Tertio” koji je objavljen i na službenim vatikanskim stranicama, Sveti Otac usporedio je medije koji šire dezinformacije i neistine s koprofilijom, poremećajem od kojeg pate osobe koje seksualno uzbuđuje ljudski izmet.

“Držim da bi mediji trebali biti jasniji, transparentniji i da ne bi smjeli, oprostite mi na izrazu, naginjati koprofiliji, što je za mene jednako kao želja za stalnim objavljivanjem skandala, ružnih stvari, iako nisu izmišljeni”, poručio je papa Franjo, nadodavši kako su mediji sami po sebi pozitivni, ali mogu biti i vrlo štetni.

“Izloženi su napastima laganja i ogovaranja. Obmana je vjerojatno najveća šteta koju mogu učiniti”, izjavio je.

Poglavar Katoličke Crkve također je poručio kako neki ljudi pri konzumiranju medija znaju imati tendenciju prema koprofagiji – poremećaju kod osoba koje vole konzumirati izmet – te da za njih netočne vijesti i informacije mogu biti posebno štetne.

“Dezinformacija je vjerojatno najveća šteta koju mediji prave jer se mišljenje usmjeruje u jednom smjeru dok se drugi dio istine zanemaruje”, zaključio je Papa.

Sveti Otac u intervjuu se također osvrnuo na plodove Jubileja milosrđa, zdravu laičnost, mlade i Europu, te na sinodsku Crkvu davši pritom i svećenicima nekoliko savjeta. Također, zaključio je kako je Europa od Prvoga svjetskoga rata još uvijek u ratu, ali “u komadićima”.

“Govorimo „nikada više rat“, a proizvodimo oružje i prodajemo ga onima koji se bore za interese proizvođača oružja. Prolijevanje krvi je cijena rata. Današnjoj su Europi potrebni vođe poput Schumanna, De Gasperija i Adenauera, koji su bili protiv rata”, ustvrdio je Sveti Otac.

Cijeli sažetak intervju možete pročitati na Radio Vatikanu.

Tino Krvavica | Bitno.net