Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 26. studenoga, predvodeći euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredio je za đakone desetoricu bogoslova; dvojicu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Danka Kovačevića i Stanka Kačunića; šestoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Franu Bosnića, fra Tonija Šimunovića Erpušina, fra Antu Prološčića, fra Dejana Međugorca, fra Milan Sladoja i fra Jerka Kolovrata; te dvojicu na naslov Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM fr. Marka Dokoza i fr. Antu Gavranovića.

„Svetkovinom Krista Kralja svega stvorenoga završavamo liturgijsku godinu, a ona je na najljepši mogući način obogaćena vama dragi kandidati, i ovim đakonskim ređenjem. Krist želi biti kralj naših srdaca, a vi ste, dragi kandidati, to prepoznali“, kazao je nadbiskup na početku misnog slavlja.

„Krist Kralj doista je vrijedan svog naslova. Po njemu je sve stvoreno i jedini je, ne prelistao knjigu koja se zove čovjek, nego je proživio svaku stranicu, i cjelovito obuhvatio život svakog od nas. On doista pozna čovjeka i ima zanimljive kriterije po kojima nas gleda, a to su služenje i ljubav. On je bio Bog s nama te njegovo služenje i ljubav nam trebaju biti mjera svih propisa i zakona“, kazao je nadbiskup u homiliji te pojasnio da se upravo po tim kriterijima otkriva identitet đakona koji bi trebao gladnoga nahraniti, žednoga napojiti, stranca primiti, bolesnog i pritvorenog pohoditi. Ta ljubav prema bližnjemu, koja se rađa iz ljubavi prema Bogu, trebala bi biti osobna karta Crkve i svakog vjernika.

„Posebnu pažnju obratimo na Isusove riječi ‘što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste’. Ovaj grijeh propusta često zanemarujemo i upravo to je veliki problem našeg vremena. Zatvorili smo se u svoju sebičnost, egoizam, u svoju računicu i postali smo slijepi, gluhi i lijeni za druge. Mi njihove patnje, nevolje i potrebe uopće ne primjećujemo“, istaknuo je nadbiskup i nadodao da upravo đakoni svojim životom mogu posvjedočiti da su i oni nekada bili gluhi i slijepi za druge no da je Krist promijenio njihove živote i upravo zbog toga danas žele biti sve svima. To je veliko bogatstvo i radosna vijest, da Gospodin može zagrijati naše srce, otvoriti oči i uši te nas učiniti, učiniti nas znakom svog kraljevanja.

„Vi ste naš dar i blagoslov. Mnogi gladni i napušteni čekaju na vas, stoga pristupite ređenju otvorena i radosna srca. Neka polaganje ruku apostolskog nasljednika u vama snagom Duha razradi ovu novost i obnovi vas da budete sakrament Kristove ljubavi koja jedina kraljuje, a sve je drugo prolazno“, zaključio je nadbiskup.

Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

Zaređeni su:

Stanko Kačunić, sin Domagoja i Danijele r. Cvitković, rođen je 22. travnja 1993. u Splitu. Rodna župa mu je Svih Svetih, Putišići- Donji Dolac, a pastoralni praktikum vrši u župi Gospe od Milosrđa na Žnjanu u Splitu.

Danko Kovačević sin je Milana Ratimira i pok. Grozdane, rođen 26. lipnja 1980. u Splitu. Iz župe je Gospe od Milosrđa na Žnjanu u Splitu, a pastoralni praktikum vrši u župi sv. Petra u Splitu.

Frano Bosnić, sin pok. Branka i Senke r. Despotušić, rođen je 24. srpnja 1990.  u Splitu. Porijeklom je iz župe sv. Vicencija u Blatu na Korčuli, a pastoralni praktikum vrši u župi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Jerko Kolovrat sin je Miljenka i Antonije r. Rebić, rođen 20. svibnja 1991. u Imotskom. Rodna župa mu je sv. Franjo Asiški – Imotski, a pastoralni praktikum vrši u župi Gospe van grada u Šibeniku.

Dejan Međugorac, sin pok. Stipe i Ankice r. Štrbac, rođen je 25. srpnja 1991. u Zenici. Iz župe je sv. Ante Padovanskog u Kninu, a pastoralni praktikum vrši u župi sv. Ante u Drnišu.

Ante Prološčić, sin Ivana i Marte r. Parać, rođen je 22. listopada 1987 u Splitu. Župa mu je Uznesenja BDM na Klisu, a pastoralni praktikum vrši u župi sv. Ilije u Metkoviću.

Milan Sladoja sin je Mihovila i Dragice r. Žigo, rođen 12. siječnja 1986. u Sinju. Rodna župa mu je Čudotvorne Gospe Sinjske – Sinj, a pastoralni praktikum vrši u župi sv. Ante Padovanskog, na Šubićevcu u Šibeniku.

Toni Šimunović Erpušina, sin Milana i Anke r. Ajdučić, rođen je 14. siječnja 1994. u Sinju. Iz župe je sv. Luke u Otoku, a pastoralni praktikum vrši u župi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju.

Anto Gavranović sin je Ivice i Mirjane rođ. Radić, rođen 30. listopada 1992. u Uskoplju (BiH). Župa mu je Uznesenja BDM na Pagu. Đakonski praktikum obavljat će u župi Gospe od Ružarija u Splitu. Marko Dokoza sin Jose i Ivane rođ. Žilić, rođen je 21. svibnja.1992. u Zadru. Župa mu je Uznesenja BDM – Belafuža, Zadar, a nakon đakonskog ređenja nastavlja studij u Fribourgu.

Ovome dodajmo da je među zaređenim đakonima i naš suradnik Danko Kovačević, čije ste izvrsne tekstove o filmu i drugim temama čitali kod nas nekoliko zadnjih godina.

Redakcija čestita Danku na ređenju i zaziva Božji blagoslov nad njegovim životom i svećeničkim pozivom, kao i nad svim ostalim đakonima.

Pogledajte galeriju s ovog prekrasnog događaja.

Kristina Bitanga