Sezona je svećeničkih ređenja, a nekoliko hrvatskih biskupija i redovničkih provincija tu je svečanost održalo tijekom prošlog vikenda.

Time je Crkva u Hrvatskoj postala bogatija za deset svećenika, no to nikako nije ukupan broj jer neke biskupije već su ranije zaredile nove svećenike, a neke to tek trebaju napraviti.

No, krenimo redom.

Hrvatska salezijanska provincija

Foto: Filip Vukina

U subotu, 26. lipnja, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško zaredio je dva salezijanska redovnika za svećenike u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

Radi se o don Tomislavu Lukaču iz Kaštel Štafilića i don Marijanu Zovaku iz Osijeka, koji su tako nastavili višegodišnji pozitivni trend porasta duhovnih zvanja među salezijancima.

Biskup Šaško se u svojoj propovijedi zahvalio novozaređenim svećenicima na hrabrom odazivu i odgovoru Bogu u kojem odražavaju istinsko ostvarenje i sreću u Gospodinu. Naglasio je kako ređenje usmjerava pogled svakog pojedinca prema nesebičnom služenju i darivanju drugima.

“Dok se naviješta da je čovjek samodostatan, vaš život govori drukčije. Dok se ističe da se ljudi sami ostvare, vi govorite da nema ostvarenosti ni sreće čovjeka bez Boga. Dok se odgaja tako da se najvažnijim čini utjecaj i moć nad drugima, vi usmjeravate na služenje i darivanje drugima. Dok se ulaže truda i novca u stvaranje dojmova o veličini stvari, vi svjedočite o poniznosti u slabosti, kojoj je stalo do Božjeg Kraljevstva i Njegove slave. Dok se sve pokušava prizemljiti i smjestiti u okvire prolaznih trenutaka, vi svjedočite odluku za cijeli život s obzorom vječnosti”, poručio je prelat.

Franjevačka provincija sv. Jeronima

Foto: Zadarska nadbiskupija

Fra Pavle Ivić, OFM, novi je svećenik Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Njega je u subotu 26. lipnja, u katedrali sv. Stošije, zaredio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Fra Pavle inače je rodom iz Đulovca pokraj Daruvara te je iz njegove obitelji, osobito s majčine strane, poteklo više duhovnih zvanja, redovnica i svećenika.

„Iako je Bog onaj koji bira i poziva, nije uvijek lako ni jednostavno odlučiti se i prihvatiti Božji poziv. Kandidati za ređenje to najbolje znaju. Toliko je bilo razgovora, nagovora, premišljanja, molitve, duhovnih vježbi, borbi i traženja, kao i bojazni i straha. Odlučujući je uvijek onaj Božji poticaj i poziv: ‘Ne boj se! Odvaži se!’. Zadaća je velika i teška, ali naprijed“, poručio je tijekom propovijedi nadbiskup Puljić.

Riječka nadbiskupija

Foto: Riječka nadbiskupija

Subota je bila svečana i u Rijeci, točnije u Svetištu Majke Božje Trsatske, gdje je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić zaredio dvojicu novih svećenika.

Luka Klarica iz Sinja i Hrvoje Mandić iz Doboja inače su članovi duhovne obitelji Omnia Deo koju je osnovao don Josip Radić, a koji je također sudjelovao u liturgiji ređenja.

Tom prilikom prigodnu propovijed izrekao je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, poručivši novozaređenima: “Treba izaći kako bi se pronašli oni koji su napustili Crkvu, ali ne da bi ih se prekorilo, nego zagrlilo. Krist je uvijek imao otvorena vrata i ta vrata moraju ostati otvorena, kao i vaša srca. Na srce im je stavio buduću ispovjedničku službu poručivši im da neće biti samo suci, nego ‘liječnici’.”

Požeška biskupija

Foto: Požeška biskupija

Vlč. Marko Gerendaj iz župe sv. Marka Evanđelista u Našicama i Robert Medved iz župe sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku novi su, pak, svećenici Požeške biskupije.

Njih je u subotu, u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske, zaredio biskup Antun Škvorčević.

On je ređenicima Marku i Robertu poručio da ih Isus Krist u sakramentu Svetog reda kao izabrane i dragocjene svoje prijatelje uspostavlja u zajedništvo prezbitera požeške mjesne Crkve, da u povezanosti sa subraćom i s njime Glavom, vrše svoju svećeničku službu. Kao što cijelo tijelo osjeća bol kojim je pogođen neki njegov ud, kazao je neka i oni budu suosjećajni u zboru prezbitera požeške mjesne Crkve, i neka u njima svaki vjernik prepozna da ih je pozvao i poslao Isus Krist, Dobri Pastir te da su njegova slika. Istaknuo je kako je najvažnije obilježje Krista Dobrog Pastira njegova spremnost položiti život za svoje ovce.

Splitsko-makarska nadbiskupije

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Nešto obilnija žetva zabilježena je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koja je u subotu postala bogatija za tri prezbitera.

U crkvi Svete Obitelji u Solinu, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zaredio je don Roka Kaštelana iz Omiša, don Marijana Šituma iz Splita te fra Nikolu Žulja iz Knina koji je zaređen za Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja.

Tom prigodom, splitski je metropolit izgovorio i prigodnu propovijed: “Dragi ređenici, biskup Pavao je svećenika Timoteja podsjetio na dar koji je primio po polaganju ruku i poslao ga da ražari taj dar. Gospodin vam nije dao dar bojažljivost nego dar snage, ljubavi i razboritost. Htio bi da ovo što će vam Gospodin darovati danas, da to ražarujete, da budete svjesni toga dara i u njemu rastete svakodnevno – slavljenjem euharistije i suživotom s braćom i sestrama.”

Čestitamo svim novim svećenicima!