Varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, u intervjuu za Večernji list prozvao je državne službe zbog nespremnosti u odnosu prema izbjegličkom valu koji je tijekom tjedna zapljusnuo Hrvatsku.

Mons. Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa izjavio je kako je procjena vanjske politike „bila kriva“ te da se „moglo svakako bolje“. Pritom je istaknuo spremnost Caritasa koji je uputio kamione pune vode i namirnica dok je Varaždinska biskupija donirala 100 000 kuna.

U intervjuu je također istaknuo kako su migranti „činjenica“ izjavivši da „ljudi koji putuju mjesecima i koji su već nekoliko godina izvan domovine, napeti su i na rubu živaca. Potrebno ih je smiriti i pristupiti im najprije kao ljudima.“ Pritom je podsjetio na izjavu pape Franje o zemlji kao zajedničkoj kući koju sami uređujemo: „Hoćemo li se u toj kući tući ili živjeti u miru, to je na nama.“

U svojim izjavama biskup se dotaknuo i islamizacije izjavivši kako je taj proces „ispit nama kršćanima“, pitajući se „zašto bismo se nekoga bojali ako smo pravi vjernici“.

Za kraj je izjavio kako „čovjeku u nevolji uvijek treba pomoći“ pritom izrazivši bojazan možemo li opskrbljivati te ljude na duže vrijeme s obzirom na ekonomske stanje u zemlji zbog kojeg i brojni Hrvati odlaze u inozemstvo.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

Večernji list | Bitno.net