Posljednjih dana po stranim medijima šire se vijesti o nametanju rodne ideologije po cijelom svijetu, a danas se isto događa i u Hrvatskom saboru.

Danas, 9. lipnja, održat će se sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, na kojoj će se raspravljati o olakšavanju procedure promjene spola u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, putovnici, domovnici i vozačkoj dozvoli).

Olakšavanje te procedure omogućilo bi bilo kojem muškarcu koji se osjeća kao žena da uđe u ženski WC ili svlačionicu, što se nažalost događa u nekim državama na Zapadu.

Prema Zakonu o državnim maticama iz 2012., koji je izmijenila SDP-ova vlada, ako netko u dokumentima želi promijeniti spol, za to mu više nije potrebna ni kirurška promjena već samo “mišljenje nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove”. Ipak, LGBT udruga TransAid Hrvatska ističe kako je potrebno donijeti poseban “zakon koji će rod priznati bez ikakvih medicinskih uvjeta, odnosno temeljem samoodređenja”, tj. Zakon o rodnom identitetu.

Zakon o rodnom identitetu dopuštao bi promjenu spola u dokumentima običnom izjavom u državnom uredu te bi osobama koje izgledaju kao muškarci, a po svojoj fizičkoj konstituciji jesu muškarci, omogućio da ih zakon tretira kao žene, i obratno. To bi osim izmjene podataka o spolu u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, vozačkoj dozvoli…), donijelo i brojne probleme poput toga da muškarci koji se smatraju ženama ulaze u ženske WC-e te se služe ženskim svlačionicama.

U Hrvatskoj je izrada nacrta „Zakona o rodnom identitetu” sastavni dio projekta „Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo“ koji je težak 143.383,00 eura (90% vrijednosti projekta financirano je od strane Europske unije te sufinancirano od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske), a provodit će ga do svibnja 2017. LGBT udruge: “Lezbijska organizacija Rijeka ‘LORI’”, “Zagreb Pride” i “Trans Aid”.

Na odborima u kojima većinu ima liberalna opcija sudjelovat će predstavnici Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), Krovne organizacije za zaštitu prava transrodnih osoba u Europi – TGEU [Transgender Europe], udruge TransParent – inicijative roditelja transrodne djece i mladih, pravobraniteljstava, nadležnih ministarstava te vladinih ureda”.

Ukoliko se provedu zahtjevi LGBT udruga, Hrvatska će se pridružiti zemljama u kojima se spol u rodnom listu ili osobnoj iskaznici može promijeniti pukom željom, što je – prema događajima u SAD-u i širom svijeta – otvaranje Pandorine kutije!

Pogledajte svjedočanstvo žene u SAD-u koje su kratko nakon izglasavanja sličnog zakona u Washingtonu svjedočile napadima seksualnih predatora u svlačionicama za tinejdžerice OVDJE.

Peticiju potpišite OVDJE.

Citizen Go | Bitno.net