U Kuću za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Selskoj useljavaju prvi stanari. Kuća je namijenjena mladima koji po završetku srednje škole, ali i one koji nakon 21. godine ako još studiraju, moraju napustiti domove sustava socijalnih skrbi u kojima su do tada živjeli, ali i student imovinskog stanja. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar zahvalila se svima koji su sudjelovali u akciji „Da život imaju“ .

Kapacitet doma je 31 ležaj. Dvije su skupine korisnika; mladi koji napuštaju institucionalni smještaj i udomiteljske obitelji kojih je u prosjeku oko 200 godišnje. Druga skupina su studenti slabijeg imovinskog stanja. U prosjeku će tu živjeti oko godinu dana. Pratit će ih stručna služba Caritasa, pripremajući za odlazak u život.

Matea Šurlin, studentica iz Splita, u Dom na Selskoj cesti uselila se prije dva dana, a do sada je živjela u Dječjem domu ‘Maestral’ u Splitu. Zahvalna je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije što su joj pružili ovakvu priliku. Ističe da je ovaj smještaj jedna velika caritasova potpora mladima koji izlaze u život iz sustava institucija.

„Jer evo ja sam prva koja ne znam gdje bi bila smještena da nema ovog doma, ove kuće, i veoma sam zahvalna svima koji su mi omogućili da tu živim ali i onima koji su uložili u sve to da mi djeca – koji ili izlazimo iz sustava ili koji smo slabijeg imovinskog stanja – imamo gdje biti”, izjavila je za Hrvatski katolički radio. Matea se prijavila slučajno. Na internetu je tražila stan gdje bi mogla biti smještena, a da je u skladu s njezinim primanjima jer ne bi mogla financirati sve troškove života. Kad ih je pronašla na internetu odmah je sve poduzela kako bi mogla tu biti.

„Smještaj subvencioniramo kao i neki studentski dom sa simboličnih 500 kuna što mogu izdvojiti i smatram da može bilo tko drugi jer, stvarno, fenomenalno je”, naglasila je ova štićenica o svome smještaju u novome zagrebačkom domu u kojem je do sada uz nju uselilo još troje mladih. Smisao subvencije je da tim mladima posvIjeste kako to nije Caritasov, nego ponajprije njihov dom kojeg su uspjeli od ideje do realizacije izgraditi u samo 14 mjeseci, a donacijama su se uključili ljudi iz doslovno cijeloga svijeta, podsjetio je u emisiji “Argumenti” Zvonko Erceg, tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

U humanitarnoj akciji „Da život imaju!“ prikupljeno je 9,7 milijuna kuna, a utrošeno 9,9 milijuna kuna (na projektnu dokumentaciju, komunalne i drugi doprinose, troškove rušenja, građenja i nadzora, opremanje, ateste, promidžbu akcije). Budućim stanarima i nadalje možete pomagati novčanim i materijalnim donacijama, omogućavanjem dokvalifikacije (prekvalifikacije), posredovanjem pri zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja, održavanjem besplatnih edukacija i radionica.

Uplate iz Hrvatske: Privredna banka IBAN: HR1423400091110343166
Uplate iz inozemstva: SWIFT: PBZG HR2X, IBAN: HR1423400091110343166
Poziv na broj: 02500.

Caritasova Kuća za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Jeste li znali da je svake godine oko 200 mladih primorano napustiti domove i udomiteljske obitelji? Stoga je naš Caritas Zagrebačke nadbiskupije u lipnju prošle godine pokrenuo projekt izgradnje Kuće za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koja će sutra otvoriti svoja vrata. U gradnju je uloženo gotovo 10 milijuna kuna, a u devet dvokrevetnih i trinaest jednokrevetnih soba smještaj će pronaći 31 korisnik. bit.ly/KucaZaMlade

Objavljuje Zagrebačka nadbiskupija u Srijeda, 24. listopada 2018.

Rašeljka Zemunović, IKA | Bitno.net