Na ulazu u gimnaziju, patrijarha Bartolomeja I. dočekali su učenici sa cvijećem i kruhom i solju, a potom je u kapeli Sv. Save održana doksologija kojoj je nazočio srpsko-pravoslavni patrijarh Irinej, zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, te više vladika. Uime predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa dr. Želimira Puljića nazočan je bio generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis. Zagrebački pomoćni biskup dr. Ivan Šaško bio je izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a prof. dr. Jure Zečević predstavljao je Vijeće za ekumenizam i dijalog HBK čiji je tajnik, te Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Također je nazočio i predsjednik Mešihata u Republici Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, te glavni tajnik Saveza baptističkih Crkava u RH Željko Mraz.

U riječi dobrodošlice mitropolit Porfirije je izrazio radost zbog toga povijesnog posjeta carigradskog patrijarha Zagrebu i Hrvatskoj. „Vi ste došli u drevnu kršćansku zemlju, zemlju bogate i visoke kulture, koja je zasađena i koja se razvila, a potom i plodove donijela u vjeri i mučeničkom etosu nepodijeljene Crkve prvih stoljeća”, rekao je mitropolit.

Naglasio je, kako je pri pozivu na znanstveni skup, patrijarh SPC Irinej imao u vidu, da je visoki gost „istinski i dokazani, ‘urbi et orbi’, neumorni Anđeo mira u suvremeno svijetu”.

Sjećajući se nevinih žrtava, novomučenika jasenovačkih, učimo od njih da pravo na život i dostojanstvo čovjeka kao slike Božje pripada svakome bez izuzetka. Prema tome, dužni smo, ako se želimo nazivati kršćanima iskazati jednako poštovanje prema svim nevinim žrtvama. Ovdje nema mjesta za razlike, bilo etničke, vjerske, rasne, partijske ili bilo kakve druge. Srbin ili Hrvat, musliman, Židov ili Rom, ili bilo tko drugi, ako nevino nastrada postaje Božji mučenik. Prema tome, za nas se ne postavlja pitanje da li ćemo i kako žaliti vlastite žrtve, a kako ćemo osuditi grijehe i zločine drugih. Što je od toga prirodnije! Odgovor se podrazumijeva. Pitanje je, međutim, kako ćemo postati sposobni poštivati i žaliti nevine žrtve drugih i na koji ćemo način uspjeti vidjeti svoje grijehe i promašaje. Kada to postignemo tada ćemo steći pretpostavku pomirenja naroda i započeti novo vrijeme pravde i istine, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.
U znak sjećanja na ovaj posjet, mitropolit Porfirije darovao je patrijarhu Bartolomeju I. ikonu sv. Andrije.

Patrijarh Bartolomej I. je u svom obraćanju istaknuo da je danas aktualno sjećanje na mučenike, „jer oni predstavljaju primjer trpljenja za sve kršćane ma gdje se oni nalazili”.

Spomenuvši se mučenika pravoslavlja tijekom pet stoljeća, od 15. Stoljeća, naglasio je, kako su oni predstavljali i danas predstavljaju diku i ponos, slavu Crkve. Spomenuo je, kako su svi pravoslavni narodi koji su se našli pod nacističkim režimima u Europi u 20. st. prošli katakombe mučeništva. U tom se kontekstu naglasio, kako je i srpski narod od početaka svoga postojanja nosio križ.

Nastavljajući se na te misli, otvarajući Međunarodnu znanstvenu konferenciju „Novomučenici: perspektiva II.” podsjetio je kako se danas u Crkvi slavi jedna nova kategorija novomučenika, žrtava fanatizma, netolerantnosti i bolesnog šovinizma, i jednog neljudskog rasizma. „Kao što je nekada bio veliki broj novomučenika u Maloj Aziji i Kapadociji, a danas u Siriji. Neki su ubijeni, a drugi oteti samo radi njihovog kršćanskog identiteta.” Mučenici jasenovački predstavljaju u povijesti naše pravoslavne Crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovječanstva koje je nemoguće zaboraviti, poručio je patrijarh Bartolomej I., te dodao kako su „novomučenici odskočna daska prema životu, oni su molitelji za narod pred tronom Janjeta”.

U nastavku rada skupa na kojem sudjeluju povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi stručnjaci iz raznih zemalja koji se bave problematikom stradanja u XX. stoljeću, predavanja su održali i direktor Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu Efraim Zuroff, autorica bestselera „Naši ljudi” (Our People) Ruta Vaganaite iz Litve, te protojerej Aleksander Mazirin iz Rusije.

IKA