Krunoslav Capak izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite da se upute i preporuke za okupljanje više od 100 osoba odnose i na liturgijska slavlja.

Odgovarajući na pitanja novinara, Capak je istaknuo kako “svaki skup na koji dolazi više od 100 ljudi se treba prijaviti i treba dati popis”, dodavši da “to vrijedi i za misna slavlja”.

Tijekom konferencije nisu pružena dodatna pojašnjenja.

Podsjećamo, nove Upute i preporuke za okupljanja objavljene su u petak 10. srpnja, a prema njima svi sudionici okupljanja trebaju biti evidentirani te prije ulaska izmjeriti temperaturu.

Također “za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, fizički razmak između svih sudionika treba biti najmanje 1,5 metar”.

“Organizator je dužan paziti da za sudionika ima isplanirano najmanje 3 kvadratna metra prostora. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem ili čestitanjem”, stoji, između ostalog, u dokumentu.

Također se obvezuje nošenje maski za lice ili medicinskih maski za “sve pružatelje usluga”.

Na stranici koronavirus.hr objavljeno je kako su u protekla 24 sata zabilježena 53 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 1.142.

Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a četiri pacijenta su na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 640 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.775 osoba zaraženih novim koronavirusom. Oporavilo se 2.514 osoba, a dosad je preminulo stotinu i devetnaest osoba. Do sada je ukupno testirano 94.175 osoba, od toga 7640 u protekla 24 sata.