U dvije godine u vukovarskoj bolnici se ubije jedna Ovčara”, izjavio je Vilim Karlović, hrvatski branitelj i jedan od nekolicine zarobljenika koji su preživjeli masakr na Ovčari, aludirajući time na pitanje pobačaja.

Karlović je to izjavio u govoru održanom tijekom okruglog stola “Ovčara – zločin bez kazne”, koji je u organizaciji Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara održan 12. studenog u hotelu Antunović, u Zagrebu.

Na okruglom stolu koji je organiziran s ciljem poticanja na razgovor o (ne)procesuiranju ratnog zločina počinjenog na Ovčari prije 28 godina, uz Vilima Karlovića sudjelovali su vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, zatim predsjednik braniteljskog Savjeta grada Vukovara Tomislav Josić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić kojeg je MUP suspendirao zbog navodne teške povrede službene dužnosti, povjesničar prof. dr. Josip Jurčević, prof. dr. Nada Šikić te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Državnog odvjetništva.

Prenosimo dio govora u kojem se hrvatski branitelj i preživjeli s Ovčare, Vilim Karlović, osvrnuo na pobačaj:

“Ovo je teško što ću reći. Nije mi lako. Ali, kao čovjek koji je to preživio, imam pravo i dužan sam to reći. A to je u kontekstu toga da smo Boga izbacili. Na Ovčari, čitao sam 900 stranica obdukcije. To je strašno kad pročitate obdukciju. Tamo je bilo ljudi koji su doživjeli takva mučenja. Neki su imali preko 20 projektila u sebi. Izlomljeni, gotovo niti jedan leš, niti jedno tijelo nije bilo da nije bilo izlomljeno.

Mi znamo, i gospodin Kajkić to zna, kad se razgovaralo s drugom stranom, da su ljude i gazili tim bagerom da naprave mjesta itd., to je bilo strašno. Zaista, to je strašan masakr koji se dogodio tamo. Pred Bogom ćemo odgovarati, svatko od nas, ako se taj zločin ne riješi. A ovo ide još nešto teže na kraju, što moram završiti.

Mi ćemo 18-tog biti pred vukovarskom bolnicom. Sjećat ćemo se, i naravno Bog nas obavezuje da se sjećamo svoje povijesti, tko god je bio prisutan u kojoj nas je On vodio do pobjede. Ali, 18-tog, već taj dan u bolnici postoje spiskovi nerođene djece koja će drugi dan biti ubijena, raskomadana, kojoj će otrgnuti i ruke, i noge, i glavu i baciti ih u kanalizaciju. I zato vas molim, ljubljena braćo i sestre, da ovo ne bude samo zločin Ovčare, već i zločin nas danas što činimo.

Zar mislimo da ćemo pred Bogom biti pravedni ako i o tome ne progovorimo? U Vukovaru se, u dvije godine u vukovarskoj bolnici se ubije jedna Ovčara. Govorimo i o tome. Oni koji misle da pripadaju Kristu, koji žele biti spašeni i oni koji vjeruju da je ova hrvatska domovina trebala biti Božja domovina. Ja znam da sam možda ovdje navukao i neke protiv sebe, ali ja protiv Boga i Božje pravednosti ne mogu”, rekao je Vilim Karlović.

Bitno.net