”Čovjek može pratiti misu na televiziji, ali za doživjeti mora biti tamo, mora biti dio toga jer sveta misa nije nikada samo jedna predstava koju gledamo, nego predstava u kojoj sudjelujemo, u kojoj ti i ja postajemo ‘glumci’, dio smo toga i dio smo te žrtve, tu u potpunosti dajemo Gospodinu i on se daje nama“, tako je hrvatski isusovac Boris Jozić odgovorio na novinarsko pitanje o prijedlogu ministra Božinovića da vjernici ove godine ostanu pratiti misu preko tv ekrana.

U razgovoru za Media servis Jozić se osvrnuo i na ponudu Adventa u Zagrebu u kojoj su ga, kako kaže, zatekli motivi koji nemaju previše veze s Božićem:

”Dobro je da mi želimo jedni drugima nešto pokloniti. To je dobro, to je lijepo, to je pohvalno, ali ne smije zamijeniti onu puninu, onaj pravi smisao, a to je da ti se već netko darovao, da je Bog došao tebi, da ne trebaš ti darovati ne znam što, nego Bog se tebi daruje i samo tvoje svjedočanstvo toga da je meni se Bog darovao je već najljepši dar drugome”, rekao je pater Jozić.

Govoreći o poruci koju kao isusovac želi prenijeti za Božić Jozić je kazao kako je jedna od temeljnih stvari na koju se usredotočuje pojam „magis“ o kojem je govorio Ignacije Lojolski, a koji na latinskom znači „dati više u onome što činiš, onome što živiš.“

„Najbolji primjeri toga magisa su upravo mladi ljudi. Zato je njima potrebno nešto više i ukoliko im čovjek ne pruži taj više, ukoliko im ne pokažeš neki viši smisao, nešto što iznad nas, nešto što nije samo ovozemaljsko, oni ne mogu biti zadovoljni do kraja i uvijek će tražiti više i zato je najljepše ustvari biti s njima”, kazao je.

Osvrćući se na strah među mnogim vjernicima koji je zavladao zbog koronavirusa hrvatski isusovac je rekao da je „najgora moguća stvar“ dopustiti strahu da upravlja našim životom.

„Prepoznajem, nažalost, kada hodam i kada vidim ljude koji sada čak dolaze u crkvu i kada im vidim u očima taj jedan strah koji zarobljava čovjeka i nema više čovjek slobodu. Najljepša moguće stvar koju mi imamo jest sloboda da odlučujemo, sloboda da dajemo, sloboda da ljubimo – to je prava sloboda. Ne sloboda da ja mogu što god ja hoću, nego sloboda za drugoga, da ja izađem iz sebe. Ono što korona priječi je upravo takva sloboda da izađemo, da se dajemo drugima i tako dalje, ali to ne znači da ja u ovim sada vremenima ne mogu nešto naučiti”, rekao je.

Na kraju razgovora čestitao je vjernicima Božić izrazivši želju da „ljudi shvate, da u njihovim malenim svakodnevnicama, teškim svakodnevnicama, da upravo tu Bog želi učiniti nešto veliko“.