Posljednjega dana jesenskog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u četvrtak 23. listopada na konferenciji za novinare u sjedištu HBK u Zagrebu predstavljeni su glavni naglasci sa zasjedanja.

Krčki biskup Valter Župan osvrnuo se na netom završenu Izvanrednu opću biskupsku sinodu o obitelji. Sudionike zasjedanja HBK o tijeku rada sinode izvijestio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je na sinodi sudjelovao kao predstavnik hrvatskih biskupa. Biskup Župan posebno je naveo da je kardinal Bozanić, govoreći o obilježju sinode, istaknuo veliku otvorenost jer je papa Franjo pozvao sudionike na maksimalnu slobodu te dodao kako je sve bilo dostupno medijima. “Normalno je da među tolikim ljudima kad iznose svoja mišljenja dođe do konfrontacije”, rekao je. Spomenuo je i da je kardinal Bozanić bio “pomalo nezadovoljan” izvješćima hrvatskih medija o radu Sinode. Govoreći o koracima nakon zasjedanja, biskup Župan je rekao kako “Relatio” trebaju proučiti biskupi, kako bi se na Redovnoj sinodi u listopadu 2015. mogli donijeti i konkretni zaključci.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj biskup Župan predstavio je II. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati sljedeće godine, 19. travnja na Trsatu. Biskup je podsjetio kako je prvi susret održan 2011. godine za pohoda pape Benedikta XVI., uslijedio je kolokvij o obitelji, i ovogodišnji susreti na razini biskupija. U tom vidu istaknuo je da će zavjetna svijeća koja je bila upaljena na zagrebačkom hipodromu za Papina posjeta 2011., a čuva se u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, za Dan života 1. veljače biti prenesena u riječku katedralu. U tijeku bdjenja, 18. travnja bit će donesena na Trsat. Susret će se održati na trsatskom perivoju, a u slučaju ružnog vremena u sportskoj dvorani. Na dan održavanja susreta program će početi u 10 sati svjedočenjima obitelji što se, prema njegovim riječima, pokazalo vrlo korisnim s ranijih skupova obitelji, “jer se uistinu predstavlja realnost sa svim problemima i mukama koji ipak obitelji uspijevaju nadići, i sačuvati zajedništvo”. Središnji događaj susreta bit će euharistijsko slavlje u 12 sati, koje će prenositi Hrvatska televizija. Na susret će biti pozvani predsjednici vijeća za obitelj BK susjednih zemalja.

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak istaknuo je kako je tema vezana uz Caritas uvijek na dnevnom redu zasjedanja, jer je Caritas važan za djelovanje Crkve te je izvijestio o akciji pomoći za poplavljene za što je HBK izdvojila 12 milijuna kuna što je podijeljeno najugroženijima na području Slavonije, ali je upućeno i u susjedne zemlje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. K tomu, do 30. rujna na račun Caritasa je uplaćeno više od osam milijuna kuna što će se raspodijeliti prema projektima obnove. Potpora Crkve je i puno veća, jer su sredstva donirali i Caritasi pojedinih biskupija, redovničkih ustanova, župa i dr.

Nadalje, u akciji “Spremni za dobro” prikupljeno je 350.000 kn, što je raspodijeljeno po biskupijama, za tisuću učenika po 350 kn. U akciji “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH” koju je Caritas provodio u proljeće sakupljeno je oko 2.140.000 kuna. Predstavljajući kratko predstojeće aktivnosti, biskup Mrzljak istaknuo je kako se pripremaju redovne akcije “Za tisuću radosti”, te Nedjelja Caritasa, 14. prosinca. Osvrnuo se i na prosvjede branitelja te je istaknuo kako hrvatski biskupi uvijek suosjećaju s braniteljima i sa svim poteškoćama te mole za njihove nakane. Svoju blizinu su pokazali i u ovim trenucima te je gospićko-senjski biskup Mile Bogović posjetio branitelje koju prosvjeduju, te predvodio molitvu u povodu smrti hrvatske braniteljice Nevenke Topalušić.

Predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predstavio je poruku biskupa Hrvatske biskupske konferencije upućenu mladima “Muško i žensko stvori ih!”. Pismo ima osam točaka. Prva točka tumači smisao pisma, potom drugi i treći dio pisma kritički analizira rodnu teoriju i njezin nauk i njezina nastojanja. U nastavku, biskupi iznose biblijsko-kršćansko poimanje čovjeka, tijela i spolnosti, rekao je nadbiskup Hranić te istaknuo kako je riječ o poglavito doktrinalnoj poruci, a ne o smjernicama za pastoralnu praksu, da se poruka bavi rodnom teorijom kao takvom, te da Crkva kad naviješta evanđelje i poučava, pritom upozorava na granice idejnih i vrijednosnih strujanja protivnih evanđelju, ona nikada ne osuđuje ljude i pobornike ideja i ideologija. Premda ne prihvaća ideje, i kritički odbacuje ideologije, ona nikad ne odbacuje ljude, nego im donosi svjetlo evanđelja, poštujući pritom njihovu savjest, pa čak i nesavladivo pogrešnu savjest kao normu njihova djelovanja. Poruka izričito kaže “najbolji odgovor na izazov nove ideologije jest autentičan navještaj i življenje evanđelja”, što je i motiv zbog čega biskupi izlaze s ovom porukom, istaknuo je nadbiskup Hranić. U tom kontekstu upozorio je kako se “temeljem te poruke ne može i ne smije iščitavati odnos Crkve prema osobama s homoseksualnim sklonostima. To bi bio vrlo jednostrani pristup, jer toga jednostavno tu nema, i ne može se iščitavati, niti prosuđivati pastoralni pristup osobama s takvim sklonostima. U poruci treba vidjeti nastojanje biskupa da učvrste svijest kršćana o njegovu čovještvu kakvo je izišlo iz Božjih ruku, da mlade vjernike kršćanskim navještajem zaštite od mentaliteta i duha rodne ideologije, te da ih potaknu na kršćanski navještaj, živeći vrednote ljubavi, vjernosti braka i obitelji koje su odgovor na duboku čežnju ljudskoga srca”.

U ovoj prigodi nadbiskup Hranić predstavio je i brošuru “Vodič kroz bioetiku za mlade” u izdanju Ureda HBK za mlade, a u nakladi Glasa Koncila. Riječ je o brošuri koja je u više do dva milijuna primjeraka podijeljena na Svjetskom danu mladih u Riju de Janeiru. Hrvatski prijevod francuskoga izvornika plod je truda prof. dr. Nike Zuraka.

IKA | Bitno.net