HBK

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije, solidarizirajući se posebno s teškim prilikama koje u ovo vrijeme pogađaju progonjene kršćane u Iraku te sa stanjem ratnih sukoba u Ukrajini, objavili su 6. rujna 2014. poziv svim vjernicima da u nedjelju, 14. rujna ove godine, kad se ujedno slavi blagdan Uzvišenja sv. Križa, prikažu svoje molitve na ove velike nakane, moleći zajednički ili osobno u crkvama, kapelama ili u obiteljima.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pozvao je sve župnike i rektore crkava Đakovačko-osječke nadbiskupije da vjernicima objave nakanu da će nedjelja 14. rujna biti osobiti dan molitve za mir u Iraku i u Ukrajini i neka se u crkvama obznani poziv biskupâ kako slijedi:

Imajući u vidu teško ratno stanje i traume koje smo i sami u nedavnoj povijesti proživjeli a sada se to događa u dvjema državama, u Iraku i u Ukrajini, u kojima su ratna žarišta pokazala svu opasnost i strahote stradanja nevinih ljudi, hrvatski biskupi su odlučili pozvati na molitvu za sve one koji pate zbog ratnih nemira i stradanja.

Biskupi stoga pozivaju svećenike, redovnice i redovnike, kao i sve vjernike laike i ljude dobre volje da u nedjelju, 14. rujna 2014., kad se slavi Uzvišenje svetog križa, uprave svoje žarke molitve za mir u Ukrajini i u Iraku.

Neka naše skromne molitve, po zaslugama muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista i po neizmjernoj vrijednosti njegova križa, pomognu da zasja konačno progonjenim kršćanima u Iraku i diljem svijeta toliko žuđena sloboda. A uznemirenim stanovnicima Ukrajine neka se povrati stabilnost i mir.

Nadbiskup također potiče da se te nedjelje, 14. rujna 2014., u molitvi vjernika doda zaziv: Oče nebeski, pogledaj svojom ljubavlju na velike patnje progonjenih kršćanskih vjernika u Iraku i u drugim zemljama, povrati mir u ratom pogođenoj Ukrajini te svima daj da osjete utjehu i spasenje po otkupiteljskoj snazi Kristova križa, molimo te.

IKA/Bitno.net