„Odlučio sam proglasiti ovaj dan uoči svetkovine Srca Isusova, svetkovine u kojoj se od 1995. godine obilježava Dan molitve za posvećenje svećenika. Činim to i u ozračju tragičnoga događaja koji se dogodio u mojoj biskupiji koji označava, u svojoj kompliciranosti i tragičnosti, jedan od bitnih problema moje biskupije, ali i općenito odnosa vjernika prema svećenicima, kao i svećenika u odnosu prema svome pozivu“, rekao je biskup Uzinić za HKR objašnjavajući razloge proglašavanja Dana posta i nemrsa u Dubrovačkoj biskupiji.

Ulazeći u dublju problematiku duhovnih zvanja na području Dubrovačke biskupije, mons. Uzinić napominje da ova mjesna Crkva ima malo domaćih svećenika. „Uzrok tome je i nedovoljno živa vjera ljudi ovoga kraja, jer duhovna zvanja izlaze iz žive vjere“, napomenuo je u razgovoru za HKR i osvrnuo se na činjenicu da je većina klera iz drugih biskupija, „što stvara određenu napetost kod nekih vjernika.“ Ipak, nije tako kod svih, istaknuo je mons. Uzinić i pohvalio vjernike koji su „zaista iskreni i žele više, osobno su angažirani, osjećaju Crkvi kao svoju.“ Međutim, veći je broj onih koji Crkvu osjećaju tradicionalno, kojima trebaju svećenici i traže ih „više za tradicionalne potrebe i osjećaje, a manje zbog vjerničke potrebe, što stvara napetost, jer se svećenike u takvoj situaciji ne cijeni onako kako bi trebalo.“ „S druge strane, i svećenici koji se troše na tradicionalne potrebe, polako gube svoje ideale i polet koji ih je ponio na svećenički put i potaknuo da svoj život daruju biskupiji koja ima problema sa svećeničkim zvanjima“, primijetio je dubrovački biskup govoreći o situaciji svoje mjesne Crkve. Osvrćući se neizravno i na tragičan događaj ubojstva što ga je počinio svećenik ove biskupije, mons. Uzinić je rekao kako to može biti i posljedica ovoga stanja. Zato je odlučio zazvati Božju pomoć u traženju rješenja i proglasiti Dan posta i nemrsa.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Trenutno su za Dubrovačku biskupiju na svećeničkom putu tri bogoslova i tri sjemeništarca, „što je nedovoljno u odnosu na broj onih koji će u bliskoj budućnosti otići u mirovinu“, napominje biskup Uzinić. Po njegovom mišljenju veliki problem u ovoj mjesnoj Crkvi je i tradicionalni pristup vjeri, zbog čega su mnogi svećenici istrošeni u sporednim stvarima. No, dva su desetljeća prošla od pada komunizma, pa nije opravdano više se ispričavati time da Crkva ne može utjecati na zrelost vjernika. „Mislim da se nemamo pravo pozivati na posljedice prošloga vremena u smislu onoga što je komunizam sa sobom donio, već se moramo na to pozivati u smislu da smo ljudima podilazili i nismo se dovoljno trudili tražiti pastoralne načine kako bismo izgradili pravu i osobnu vjeru u njima. Sada je to još pojačano i s različitim ponudama koje nam odvlače mlade, ali mislim da ova situacija u kojoj se nalazimo nije posljedica novih izazova, već tradicionalnog pogleda na pastoral koji je ostao na razini na kojoj je bio prije stotinjak godina. Čini mi se kao da se Drugi vatikanski sabor sa svojom otvorenošću u mnogim našim župama i sredinama nije dogodio. Ne mogu za to smatrati odgovornima samo vjernike nego i svećenike koji svojim pristupom i načinom da polako bez trzavica oblikuju ljude, u proteklom razdoblju nisu napravili ono što su trebali napraviti“, napomenuo je mons. Uzinić.

Sve upravitelje župa i župnike, rektore crkava i samostanske poglavare samostana čije su crkve otvorene za javno bogoštovlje, dubrovački biskup obvezuje da na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 15. lipnja, nakon jedne od svetih misa organiziraju uru klanjanja ili drugu pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, na kojoj će se osobito moliti za posvećenje svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika biskupije i za nova duhovna zvanja, a na kraju tog molitvenog čina ili pobožnosti izmolit će se za sve svećenike koji djeluju na području biskupije posvetna molitva pape Benedikta XVI. Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Tanja Popec