Časna braćo svećenici i đakoni,
cijenjeni redovnici i redovnice,
dragi vjernici!

Ovogodišnja korizma u Godini Božje riječi popraćena je strahom od zaraze nedovoljno poznatim koronavirusom, koji je zahvatio većinu zemalja svijeta, pa i Hrvatsku. Nadležne državne službe kod nas svakodnevno upoznaju građane s mjerama koje trebaju provoditi da bi se izbjeglo njegovo širenje. I vjerske zajednice primile su preporuke s obzirom na okupljanja vjernika, napose na liturgijskim slavljima, koje dostavljam u prilogu kako bi bile postavljene na crkvenom oglasnom prostoru u našim župama. Peta Božja zapovijed obvezuje nas čuvati vlastito zdravlje i štititi zdravlje bližnjega te je u navedenim okolnostima potrebno činiti sve što je s obzirom na to moguće. No, i u trenutačnim okolnostima trebamo imati na pameti da je „spasenje duša, najviši zakon“ (Zakonik kanonskoga prava, kan. 1752). Stoga Crkva u ovom trenutku ne može biti samo provoditeljica onoga što joj mjerodavna državna tijela preporučaju ili naređuju, nego vršiti ono što je njezino vlastito pastoralno poslanje u teškom stanju kojeg smo dionici i u koje kao vjernici trebamo unositi Božje svjetlo.

1. Sve ono što se u posljednje vrijeme događa u svijetu i kod nas svjedoči kako je naš ovozemaljski život krhka stvarnost, te jedan virus može staviti u pitanje sustav sigurnosti i blagostanja na kojem suvremeni čovjek gradi svoju egzistenciju i društveni poredak. U tom stanju imaju posebnu izazovnu snagu Isusove riječi: „Vjerujte u Boga i u mene vjerujte“! (Iv 14,1). Kao vjernik usuđujem se ustvrditi da je koronavirus svojevrsna Božja kušnja kojom on provjerava našu vjernost i oslonjenost na njega. Stoga se u nastojanju oko obrane vlastitog i susjedova zdravlja ne smijemo ograničiti samo na ljudske sustave i mogućnosti, nego se obnoviti u živoj vjeri u Boga, voditelja povijesti i ravnatelja naše sudbine. Poslušni Isusovoj riječi „Budni budite i u svako doba molite“ (Lk 21,36), pojačajmo osobnu i obiteljsku molitvu, činimo djela milosrđa, zauzetije oblikujmo život u skladu s Božjim načelima, očitujmo vjernost u vršenju kršćanskih dužnosti. To je sastavni dio zadaće koju smo preuzeli na početku korizme i naš odgovor na Isusov poticaj: „Obratite se i vjerujte evanđelju“! (Mk 1,15). Pozivam vjernike Požeške biskupije da na čelu sa svojim svećenicima u sadašnjim okolnostima posvjedoče veliko povjerenje u Boga i predanje svoga života u njegove ruke, na taj način očituju oslobođenost od pretjeranog straha i panike, unose mir među pojedince, obitelji i društvo, te budu odgovorni u svom djelovanju, primjereno stanju ugroženosti.

2. U navedenom duhu vjernici se neće olako odreći sudjelovanja na svetoj misi, jer nas u njoj uskrsli Gospodin, pobjednik nad zlom i smrću pohađa svojom riječju, hrani svojom žrtvom ljubavi i ispunja snagom uskrsnuća, osposobljuje da nosimo teškoće sadašnjeg trenutka te medicinskom osoblju i drugima koji rade u prilog bolesnika svojom duhovnom i drugom solidarnošću pomognemo nositi križ. Napose je važno da svećenici u okviru postavljenih sigurnosnih mjera traže mogućnost posvjedočiti blizinu Isusa Krista onima koji su izravno pogođeni koronavirusom, nalaze se u karanteni ili samoizolaciji, te im po svetim sakramentima donesu utjehu vjere i okrjepu duše, imajući na pameti da im time čine najveće dobro, kako su to shvaćali mnogi sveti pastiri, spremni u svom služenju darovati i vlastiti život za spas drugih.

3. S obzirom na pružanje mira u svetoj misi, napomene u Rimskom misalu kažu: „Ako je zgodno svećenik doda: ‘Pružite mir jedni drugima’“. Stoga navedenu gestu kao mogući izvor zaraze treba zasada ispustiti. Sveta pričest nas najdublje povezuje s Isusom Kristom, ostvaruje u nama njegovo djelo spasenja i ugrađuje u zajedništvo Crkve, te joj valja pristupati s dubokom vjerom i pobožnošću kao preduvjetom da ona u nama bude plodna. Svećenici koji predvode sveta slavlja protumačit će vjernicima kako je u sadašnjoj opasnosti od zaraze prikladno primati svetu pričest na ruke. Redoviti i izvanredni djelitelji svete pričesti trebaju pomno paziti na čistoću svojih ruku te pružati vjernicima kruh života tako da im ne nanesu zdravstvenu štetu. U slučaju kad pojedini vjernici iz strahopoštovanja prema Presvetom Otajstvu ne žele primiti pričest na ruku, djelitelji svete pričesti trebaju s posebnom pozornošću stavljati hostiju u njihova usta, pomno pazeći da izbjegnu svaki mogući fizički dodir.

4. Svaki župnik prosudit će stanje u svojoj župi te u skladu s općim preporukama nastojati organizirati one pastoralne programe koji po njegovu razboritu sudu neće izvrgnuti opasnosti zdravlje sudionika slavlja. Procjenjujući rizičnost pojedinih okupljanja na biskupijskoj razini, donesena je odluka da se ne održi Križni put mladih Požeške biskupije, najavljen za 21. i 22. ožujka ove godine na relaciji Lužani – Pleternica – Požega. Pozivam župnike da u subotu, 21. ožujka 2020. okupe u župnoj crkvi one mlade koji su se iz njihove župe prijavili za navedeni Križni put, obave s njima spomenutu pobožnost, te ih na taj način duhovno povežu sa svima drugima koji su željeli biti njegovim dionicima. Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika, 3. travnja 2020. održat će se u svim našim župama. O biskupijskom programu tom prigodom u Staroj Gradiški i Jasenovcu, Novogradiški i Novljanski dekanat primit će naknadno obavijest. Biskupijsko hodočašće osnovnoškolske djece u Voćin, 2. svibnja 2020. ovisit će o trenutačnom stanju povezanom s koronavirusom.

5. Korizmene programe u Godini Božje riječi nastojat ćemo ostvarivati kako je predviđeno. U nastalim okolnostima prikladno je da svaki župnik, dok sa svojim suradnicima pripravlja korizmene kateheze petkom, povezane s pobožnošću Križnog puta u župnoj crkvi, dostavi internetskim putem građu za lectio divina s web-stranice Požeške biskupije što većem broju župljana, kako bi oni u obitelji, „kućnoj Crkvi“ mogli razmatrati Božju riječ, njome se ispunjati i u njezinu svjetlu oblikovati svoju svakodnevicu. Na taj način trenutačna nevolja i otežano sudjelovanje na župnim programima u crkvi može biti prigoda za snažniju kršćansku izgradnju u našim obiteljima. S obzirom na uskrsne ispovijedi vjernika, neka dekani dogovore sa svećenicima način na koji će slaviti sakrament pomirenja u pojedinoj župi, nastojeći da sami oni budu zaštićeni od mogućnosti zaraze a jednako tako i pokornici. Zasigurno će trebati organizirati ispovijedi u manjim skupinama vjernika, u ispovjedaonicama koje na rešetkama imaju plastične folije ili neko drugo zaštitno sredstvo. O stanju ugroze koronavirusom ovisit će način na koji ćemo slaviti ovogodišnje Sveto trodnevlje i samu svetkovinu Isusova uskrsnuća, o čemu će na vrijeme stići upute.

6. Pred nama su slavlja prve svete pričesti i svete potvrde. Hoće li se ona održati u najavljenom vremenu odlučit će situacija u kojoj ćemo se tada naći, o čemu će također biti na vrijeme informirani svi župni uredi. No, što se tiče priprave kandidata za navedene svete sakramente, zacijelo će biti poteškoća s njihovim okupljanjima u župnim prostorima. Radi toga Pastoralni centar u Požegi pripravit će određeni broj temeljnih kateheza, koje će župnici moći preuzeti s web-stranice Požeške biskupije i dostaviti ih putem interneta kandidatima za svete sakramente kako bi se oni mogli kod kuće pripravljati za njihovo slavlje. Pri tom će biti važna riječ koju će od vremena do vremena župnici ili vjeroučitelji e-mailom uputiti kandidatima. Neposredno prije slavlja svetih sakramenata okupit će ih u crkvi i uputiti u događaj kojeg postaju dionici u liturgiji. U navedenom načinu priprave veliku ulogu imaju roditelji koje potičem da budu djeci obiteljski voditelji priprave za svete sakramente.

Neka nas i u sadašnjim nevoljama zagovara i za nas moli vjerna Isusova Majka te prati Božji blagoslov, koji na sve vas zazivam – uz srdačan pozdrav u Gospodinu – vaš biskup Antun.

IKA | Bitno.net