MisaFoto: IKA
U pozdravnoj riječi biskup je podsjetio okupljene da se po njihovu ljudskom nastojanju tijekom nove školske godine može dogoditi određeni napredak i rast, ali još veći s Božjom pomoći. Stoga ih je pozvao da zajedno mole za svjetlo i snagu Duha Božjega.

U homiliji biskup je srednjoškolcima posvijestio kako su oni složena bića: tijelo, duh i duša. Istaknuo je da redovito posvećujemo pozornost tijelu i duši, da se njima bavi i znanost, ali da počesto ostaje zanemaren duh te trpimo zbog manjka ostvarivanja cjelovitosti naše osobnosti, mučimo se sami sa sobom, s roditeljima, učiteljima i drugima, osjećamo nutarnju prazninu, nemoć, nedostatak motiviranosti. Na tragu Poslanice sv. Pavla Korinćanima biskup je protumačio kako postoji naša umna spoznaja, kojom su se dičili gnostici u Korintu, ali da se treba truditi i oko spoznaje duhom, kojom proničemo dubinu svoga bića, dohvaćamo smisao svoga postojanja i uviđamo kako pravilno upotrijebiti ono što smo razumom shvatili. Osvrćući se na evanđeoski izvještaj, biskup je upozorio učenike na mogućnost da budu zahvaćeni zlim duhom, porobljeni i nemoćni na duhovnoj razini te ih je podsjetio da Isus Krist ima moć pobijediti u njima Zloga. “Računajte sa snagom Duha Svetoga, kako biste imali uspješnu i plodonosnu godinu”, kazao je biskup i dodao: “Kako biste bili slobodni i plemeniti, povjerite ovu školsku godinu Duhu Božjemu. Ti i Bog zajedno, to je tvoja najveća šansa, nemoj je se nikada odreći. Neka ni jedan tvoj dan ne protekne u zatvorenosti za Boga”.

Na svršetku euharistijskog slavlja biskup je uputio riječi pozdrava i zahvale ravnatelju Katoličke gimnazije Robertu Mokrom te drugim ravnateljima požeških srednjih škola i brojnim okupljenim djelatnicima i učenicima. Posebnu zahvalnost iskazao je vjeroučiteljima na svemu što čine u svjedočenju evanđelja mladim naraštajima. Pjevanje na misi predvodio je Mješoviti zbor Glazbene škole iz Požege uz orguljašku pratnju Alena Kopunovića Legetina, dok su čitanja i molitve izrekli učenici i njihovi profesori. (ika/bitno.net)