CrkvaFoto: IKA
U požeškoj katedrali 10. rujna biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u kojem su učenici Katoličke osnovne škole i drugih osnovnih škola iz Požege u zajedništvu sa svojim ravnateljima, nastavnicima, vjeroučiteljima i roditeljima molili vodstvo Duha Svetoga u novoj školskoj godini.

„Radujem se što ste na početku ove školske godine došli u našu katedralu da biste zajedno upravili pogled prema Bogu. Onome Bogu koji je i vas smislio i pozvao u život, koji računa s vama i koji želi biti s vama i u ovoj školskoj godini. Posebno pozdravljam vas djeco koji ste se upisali u prvi razred. Dobro došli u školu, dobro došli u crkvu. Drago mi je što mogu danas s vama zajedno moliti na početku školske godine i na taj način vam posvjedočiti da će vas biskup molitveno pratiti svaki dan”, istaknuo je biskup Antun u pozdravnoj riječi na početku euharistijskog slavlja.

Biskup je homiliju započeo u dijaloškoj formi upitavši osnovnoškolce: “Kako ste?” Nakon kratkog dijaloga biskup Antun je djeci protumačio da se na navedeno pitanje ne može samo pameću i jezikom odgovoriti. “Treba provjeriti kako je u srcu. Mi smo se zato danas okupili u katedrali na početku školske godine, da provjerimo kako smo? Hoćemo li biti dobri đaci ovisi o tvom radu, a još više od onoga što se može dogoditi u tvom srcu. A tko to može nešto ostvariti u tvom srcu? Svaki dobar čovjek koji ti srcem pristupi može ti pomoći da u srcu budeš dobro. Djeco, naše srce je veliko i duboko. Sami mu ne možemo doći na kraj. Tvoja učiteljica, mama, tata, prijatelji… donekle mogu ući u njega. Ali onaj o kojem čujemo danas u Evanđelju, Isus, taj nas može najdublje zahvatiti ljudsko srce. Kad je Isus Krist, snagom svoga Duha, svjetlom svojim, ušao u mnoga ljudska srca, ona su bila dobro. Kad je srce svijetlo, snažno, tada je i pamet sposobna dobro shvaćati i mi biti dobri.”

Na temelju Lukina evanđeoskog teksta biskup Antun je osnovnoškolcima protumačio kako je svatko od nas Bogu važan. “Kao što je Isus pozvao čovjeka bolesne ruke da ustane, tako on i nas poziva da ustanemo u srcu, to jest da budemo budni jedni za druge, imamo povjerenja jedni u druge, u roditelje, u učitelje, ali osobito povjerenje imajte u Isusa Krista. Jer on može ozdraviti vaša srca od sebičnosti, zloće ili grijeha. Dopustite da Isus uđe u vaša srca i učini svakog od vas jakim, slobodnim, svijetlim”, kazao je biskup.

Tumačeći Poslanicu sv. Pavla biskup je ohrabrio učenike da se srca osnovnoškolaca međusobno povežu u ljubavi, dobroti i plemenitosti. “No, tu ne smijete stati”, naglasio je biskup. “Povežite svoja srca s Bogom, jer ono se tada može vinuti do svega bogatstva. A to bogatstvo ne stane u ruke, već u srca i pomaže pameti da bolje shvaća.”

Na kraju homilije biskup Antun je učenicima poručio kako je važna njihova povezanost s učiteljima. “Važno je učiti ono u čemu vas učitelji poučavaju. To je znanje koje je steklo čovječanstvo tijekom mnogih tisućljeća, ali je još važnija vaša povezanost s Isusom Kristom u kojem je prisutno najveće bogatstvo Božje: Ljubav u punini koja može sve, može vam pomoći da spoznate tko ste vi i koji je smisao vašeg života.” Ljubav koja nas može dotaknuti i ispuniti jest Duh Sveti i zato danas na početku školske godine molimo: “Gospodine Isuse Kriste, uđi u naše mladenačke živote svojim Duhom”. To je onaj Duh ljubavi koji pobjeđuje sve nemoći. Neka zagovorom Isusove majke Marije svatko od vas ove školske godine bude bogat, ispunjen iznutra Isusovom blizinom, ljubavlju, Duhom pa ćete vidjeti koliko će biti lijepa, radosna i blagoslovljena ova školska godina koja je pred vama”, zaključio je biskup.

Na svršetku euharistijskog slavlja biskup je uputio riječ pozdrava i zahvale okupljenim ravnateljima, djelatnicima i osobito roditeljima koji su sa svojom djecom došli moliti vodstvo Duha Svetoga na početku nove školske godine. Pjevanje učenika pod vodstvom svojih vjeroučitelja na orguljama pratio je Alen Kopunović Legetin, dok su čitanja i molitve izrekli nastavnici, roditelji i sami učenici. (ika/bitno.net)