Episkopi i biskup najprije su razgledali hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini gdje ih je dočekao Goran Kalamanda, glinski paroh. Predstavio im je oštećenje hrama i parohijske kuću u potresu i kazao kako navedeni objekti zbog statičke ugroženosti nisu za uporabu stoga se i sam morao preseliti u manastir Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom.

Nakon toga biskup i episkopi uputili su se u selo Ravno Rašće gdje su posjetili nekoliko katoličkih i pravoslavnih obitelji, koje su im prikazale svoje stanje te nevolje koje imaju sa smještajem u neprikladnim kamp kućicama ili stambenim kontejnerima, napose za starije osobe ako u njima nema sanitarnih čvorova, u nadi da će se brzo pronaći bolje rješenje. Spomenute poteškoće uvjetovane su i psihičkim šokom u kojem se nalaze osobe koje su i danas doživjele strah potresa što se pojavio u vrijeme posjeta uvaženih gostiju. U razgovoru s episkopom Gerasimom i parohom Kalamandom o suradnji u pomaganju nastradalim ljudima u potresu, biskup Škvorčević je među ostalim spomenuo spremnost Hrvatskog Caritasa da dadne na raspolaganje pet stambenih modula za obitelji najtežeg stanja, te će se glinski paroh povezati s ravnateljem Caritasa Fabijanom Svalinom kako bi se to što prije ostvarilo.

Zatim su biskup i episkopi posjetili selo Majske Poljane gdje su na mjestu potpuno razorenog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg mogli zaključiti zašto je u ovom mjestu poginulo od potresa najviše osoba. Biskup Škvorčević izrazio je episkopu Gerasimu svoje suosjećanje za poginule osobe i njihove obitelji te za druge žrtve potresa. Posvjedočio je da obilazeći mjesta potresa iskustveno osjeća što to znači biti stradalnik i istaknuo kako nakon toga ljudska blizina i međusobna kršćanska povezanost, napose između biskupa i episkopa dobivaju sasvim novu dimenziju i kvalitetu. Kazao je da unatoč teškim stradanjima, nakon ovog posjeta Glini i okolici osjećamo u srcu ljepotu što nas je nevolja međusobno zbližila, podarila razumijevanjem i još većom spremnošću da zajednički pomognemo nastradale ljude, ne dijeleći ih po nacionalnoj, vjerskoj ili kojoj drugoj pripadnosti. Istaknuvši da se ovaj susret događa neposredno pred Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, biskup je ustvrdio kako ekumenizam nije nešto teoretsko nego međusobni pristup kršćana koji vjeruju u istog Isusa Krista – u dobrohotnosti, međusobnom prihvaćanju i poštovanju, blizini u nevolji.

Biskup i episkopi uputili su se potom u Karlovac te su posjetili Saborni hram Svetog oca Nikolaja gdje su ih dočekali arhimandrit Naum, starješina hrama Darko Dugonjić i đakon Budimir Kokotović. Episkop Gerasim predstavio je obnovu hrama i potom poveo uvažene goste u eparhijski dom gdje su u srdačnom razgovoru razmijenili mišljenja o različitim pitanjima, napose o pomoći i podršci obiteljima čija je egzistencija ugrožena u sadašnjem stradanju. Za bratskim stolom episkop Gerasim je izrazio svoju zahvalnost biskupu Antunu i episkopu Jovanu za posjet, posebno Požeškoj biskupiji koja je uputila pomoć Gornjo-karlovačkoj Eparhiji za nastradale u potresu.