hoser

Nadbiskup Henryk Hoser, umirovljeni nadbiskup Varšave-Praga u Poljskoj, svečanom misom u crkvi sv. Jakova u nedjelju 22. srpnja započeo je službu apostolskog vizitatora župe sv. Jakova u Međugorju. Nadbiskupa Hosera papa Franjo najprije je 11. veljače 2017. imenovao posebnim izaslanikom Svete Stolice u župi sv. Jakova u Međugorju. Učinio je to nakon što je proučio izvješće kardinala Camilla Ruinija, koji je predsjedao komisijom o Međugorju koju je 2010. osnova papa Benedikt XVI., te mišljenje članova Kongregacije za nauk vjere. Komisija o Međugorju na kraju svoga rada predložila je da se u Međugorju ustanovi „vlast ovisna o Svetoj Stolici” i da se župu pretvori u papinsko svetište. Ta je odluka, pojasnili su u Komisiji u čijem su radu, među ostalim, sudjelovali kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, diktirana pastoralnim razlozima napose brigom za milijune hodočasnika koji onamo dolaze.

Tiskovni ured Svete Stolice prigodom imenovanja nadbiskupa Hosera posebnim izaslanikom Svete Stolice u Međugorju priopćio je kako poslanje povjereno nadbiskupu Hoseru „ima za cilj temeljitije upoznavanje pastoralnih prilika i, prije svega, potreba vjernika koji dolaze na hodočašće, te na temelju toga predložiti moguće pastoralne inicijative za budućnost. To će poslanje stoga imati isključivo pastoralni karakter”.

Istoga dana kada je Tiskovni ured Svete Stolice objavio ovu izjavu, ravnatelj Greg Burke naglasio je da je „poslanje posebnog izaslanika znak pažnje Svetog Oca prema hodočasnicima. Cilj (poslanja)… je strogo pastoralne naravi. Izaslanik neće ulaziti u pitanja glede Marijinih ukazanja, koja su u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere. Bit će u kontaktu s dijecezanskim biskupom, manjom braćom franjevcima – kojima je povjerena župa Međugorje – i s vjernicima tog kraja. To je poslanje na korist hodočasnika, a ne protiv nekoga”, zaključio je Burke.

Dana 31. svibnja 2018., papa Franjo imenovao je nadbiskupa Hosera posebnim apostolskim vizitatorom za župu Međugorje. Sveta Stolica tada je priopćila da će mandat trajati „nedefinirano razdoblje i ad nutum Sanctae Sedis (dok Sveta Stolica ne odredi drukčije)”. Još jednom je ponovila da će nadbiskup Hoser obavljati „isključivo pastoralnu službu” u kontinuitetu sa svojim prvim mandatom. U priopćenju Svete Stolice objašnjava se da „služba apostolskog vizitatora ima za cilj osigurati stabilno i stalno praćenje župnoj zajednici Međugorje i vjernicima koji dolaze na hodočašće i čije potrebe zahtijevaju posebnu pažnju”.

Intervju koji je nadbiskup Hoser dao ekskluzivno za Bitno.net možete pročitati OVDJE.

IKA | Bitno.net