Biskup Košić

Biskup Košić u nedjelju 28. travnja, u Hrastovici, ušao je u formaciju Franjevačkoga svjetovnog reda. O toj svojoj odluci kaže: “Ja sam već dugo razmišljao da to učinim. Znam da su i prije mene mnogi biskupi ušli u treći franjevački red. Dakako da je to iz poštovanja prema svetom Franji Asiškome, kojega sam uvijek posebno volio i izuzetno cijenio… Sv. Franjo ljubitelj je siromaštva i skromnosti. To bismo svi trebali nasljedovati, posebno danas kad je mnogim ljudima veoma teško, kad gube posao, dobivaju male plaće, teško podižu djecu, nemaju za osnovne potrebe.” Iz tog razloga, kaže biskup Košić, Sisačka je biskupija osnovala Caritas i obnovila zgradu u kojoj je smješten. U zgradi svaki dan radi javna kuhinja, a djelatnici Caritasa tu se brinu i za čitavu biskupiju, pomažući koliko mogu najpotrebnijima.

Za sisačku biskupiju ove je godine, ističe biskup, najvažnija zadaća župna kateheza i osobito nastavak rada s mladima, a na području gradnji, prioritet je dovršetak izgradnje župne crkve Uznesenja BDM u Gori: “Iskreno se nadam da će se ti radovi privesti kraju, barem u bitnome, tako da mogu ove godine proglasiti tu crkvu marijanskim svetištem za to područje Biskupije.” Crkva, spomenik kulture, već od 13. stoljeća bila je središte marijanskog štovanja i okupljanja naroda oko Marije u sisačkome kraju. Međutim, obnova je išla sporo zbog nedostatka financijskih sredstava. Crkva bi ove godine ipak mogla biti dovršena. “Nadam se da će do Velike Gospe ove godine crkva u Gori doći pod krov i da ću ju tada moći proglasiti biskupijskim marijanskim svetištem”, rekao je biskup Košić.

Na pitanje o teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji i koja je uloga Crkve u rješavanju tog pitanja biskup Košić kaže: “Crkva ne može rješavati pitanja koja spadaju na državu. Može samo davati sugestije, a što je najvažnije, može svojim pristupom problemima stvarati ozračje nade, podizati optimizam i pomoći da se ljudi pokrenu i bore s problemima vjerujući da je moguće pobijediti svaku nevolju i teškoću… Za sve je važno da promiču svojim ponašanjem etiku rada, da se rad poštuje, da se poštuje radnike da svi mogu imati dostojan život na temelju svojega rada.” Blizu je međunarodni Dan rada, podsjetio je biskup, što je za Katoličku Crkvu blagdan sv. Josipa Radnika. “I mi vjernici smo radnici, i nas tište nepravde, nezaposlenost i obezvrjeđivanje čovjeka i njegova rada.”

Biskup Košić podupro je, među ostalim, i najavljenu inicijativu udruge „U ime obitelji”, a od političara, lokalnih, nacionalnih ili europskih očekuje da budu pošteni, što “od smrti predsjednika Franje Tuđmana, nije slučaj”. (ika/bitno.net)