Sisački biskup Vlado Košić primio je u četvrtak, 24. lipnja u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku Anikó Lévai, suprugu mađarskog premijera Viktora Orbána i ambasadoricu Mađarske ekumenske humanitarne organizacije, objavljeno je na biskupijskim mrežnim stranicama.

Susretu su također prisustvovali vlč. Lászlo Lehel, ravnatelj Mađarske ekumenske humanitarne organizacije, te Nj.E. dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Republike Mađarske. Biskup Košić s gostima je razgovarao o načinu provedbe odluke mađarske vlade o obnovi crkve sv. Nikole i Vida u Žažini koja je stradala u potresu koji je krajem prošle godine pogodio Sisak, Petrinju i Glinu.

Prije susreta gosti su obišli srušenu crkvu u Žažini, Prvu osnovnu školu u Petrinji te srušenu sisačku katedralu.

Podsjećamo, krov crkve sv. Nikole i Vida urušio se 29. prosinca prošle godine i zatrpao orguljaša Stanka Zeca koji je s još nekoliko župljana čistio crkvu od posljedica prethodnog potresa. Unatoč višesatnoj akciji spašavanja, Zec je kasno navečer pronađen mrtav.

Ubrzo nakon potresa Mađarska se ponudila obnoviti crkvu te Prvu osnovnu školu u Petrinji, o čemu je 12. svibnja potpisan zapisnik o gradnji.

Tom prilikom je predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije László Lehel iznio detalje o projektima rekavši kako će zgrada nove Prve osnovne škole u Petrinji imati 20 učionica i biti neto površine 3000m², te kako će se uz nju graditi i sportska dvorana od 1500 m2. Za crkvu je, pak, s biskupijom dogovoreno da se gradi objekt veličine 220m² sa svim potrebnim sadržajima.

Vlč. Lehel tom je prilikom izrazio i nadu da će prvi građevinski radovi početi najesen.

Na kraju, podsjećamo i kako je mađarski premijer Viktor Orbán nedavno dao intervju za Glas Koncila.

Foto: Sisačka biskupija