biskup-vlado-kosic

Sisački biskup Vlado Košić u prigodi predstojećih božićnih blagdana posjetio je u subotu 21. prosinca Kaznionicu u Glini i tom prigodom predvodio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji bio je i domaći župnik iz Gline Ivica Mađer.

U homiliji biskup je između ostalog rekao kako je događaj Isusova rođenja u Betlehemu početak nove povijesti i novoga svijeta. “Isus, Sin Božji, postao je čovjekom i došao k nama ljudima da nam pokaže koliko je Bogu stalo do svakoga od nas. Kako smo čuli u čitanju, anđeli su naviještali slava Bogu na visini, a mir ljudima miljenicima njegovima. To da smo mi ljudi miljenici Božji, to je nešto najljepše što je zapisano u Bibliji o čovjeku, to je radost i veselje za sav svijet”, rekao je biskup. Govoreći o svetoj noći Isusova rođenja, biskup je podsjetio na riječi proroka Izaije da je to bilo kada je narod hodio u tmini, u mrklini, kada je svjetlost jarka osvanula. “Zato i mi polnoćku slavimo u samom središtu noći, kada je tama najgušća, kada je svjetlost Kristova najjače zasjala. To je poruka za sve nas. Kada je zlo najjače, kada nas tama želi svladati i pritisnuti, tu je Bog koji će doći obasjati srce naše duše i dati nam novu svjetlost i novi početak”, poručio je biskup i još dodao kako je zato Božić blagdan novosti i radosti zajedništva.

Na kraju biskup je okupljene ohrabrio: “Kako god nas vanjski uvjeti pritiskali ili žalostili, mi iznutra možemo biti oslobođeni, ako u našem srcu vlada Bog i to je prava radost koju ne može dati ni jedan čovjek, nego samo Bog. I zato bili u uvjetima ne znam kakve vanjske slobode, gdje nam je sve po volji, ili bili u zatvoru i okolnostima gdje nam je teško, ako smo iznutra slobodni i ako je Bog u našem srcu, mi možemo radost Božića slaviti raspjevane duše jer nas je Bog pohodio”. Slavlje su pjesmom su uveličali sami zatvorenici, članovi kaznioničkog glazbenog sastava “Nisam kriv”.

Misi je prethodio susret biskupa s upraviteljem kaznionice Željkom Šešerinom i njegovim suradnicima, koji su biskupa upoznali sa životom unutar zatvorskog sustava i darovali mu križ koji je ručno izradio jedan od zatvorenika, kao i časopis kaznionice.

biskupija-sisak.hr