Predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić uputio je danas čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu Hasanoviću te vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu blagdana Kurban-bajrama.

biskup-vlado-kosic

“Neka vas sve Svevišnji uz ovaj blagdan obdari produbljenom vjerom, iskrenim zajedništvom sa svima koji vjeruju u Boga i milosrđem prema svim ljudima koji su u potrebi”, istaknuo je između ostalog biskup u čestitki.

Biskup Košić čestitke je poslao i umirovljenom muftiji Ševku Omerbašiću, glavnom imamu u Sisku Alemu Crnkiću, te umirovljenom sisačkom imamu Fuadu Karagi.

Ranije je čestiku uputio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

“Prigodom Kurban bajrama, upućujem srdačne čestitke Vama i vjernicima islamske vjere u Republici Hrvatskoj. Neka žrtve i nastojanja vjernika prikazane Svemogućem i Milosrdnom Bogu postanu zalogom mira u ovim vremenima punim izazova za cijelo čovječanstvo. Uz molitvu da Vas Svemogući i milosrdni Bog obdari svojim mirom i prati svojim blagoslovom, primite moje srdačne pozdrave”, piše u kardinalovoj čestitki.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović uputio je poruku za Kurban-bajram, istaknuvši da je to jedan od najvećih blagdana u muslimana koji nosi brojne poruke, “upućuje nas na žrtvu na putu dobra, razvijanje strpljivosti, a posebno osjećaja suosjećanja s drugima i nužnosti pružanja pomoći onima koji su u potrebi”.

“Bilo da se nalaze na hodočašću, kod svojih kuća ili, kako možemo svjedočiti, u bijegu od ratnih strahota, cijeli islamski svijet dočekuje Bajram i hadž s velikim iščekivanjem boljeg sutra. Svakodnevno svjedočimo velikim razmjerima iseljavanja i migraciji stanovništva gdje se ljudi bore za golu egzistenciju, goli život, a izbjeglička kriza je došla i do nas koji živimo u ovom dijelu Europe”, upozorio je muftija te poručio da bi stoga ovaj Bajram za sve ljude trebao biti prigoda da se preispitaju, koliko čine na osobnoj razini za mir u svijetu.

“Koliko činimo na polju općeg dobra kako bismo zaustavili iseljavanje tih napaćenih ljudi, iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih zemalja gdje svjedočimo jednom strašnom prizoru i velikoj civilizacijskoj sramoti 21. stoljeća”, zapitao je muftija te poručio da bi u tom kontekstu, ovaj Bajram zaista za sve muslimane trebao bi biti u znaku promišljanja “koliko činimo za bolje sutra, koliko činimo i koliko smo se spremni žrtvovati kako bi uplakanom djetetu i protjeranoj majci i protjeranom čovjeku mogli učiniti jedan dan, jedan sat boljim, sretnijim i veselijim, jer Bajram je radost, Bajram je veselje, a nažalost, mnogi to nemaju ni gdje ni s kim podijeliti”.

IKA | Bitno.net