Došli smo k vama prije Božića kako biste se uvjerili da mislimo na vas, da suosjećamo s vama. S vama su i vaši najmiliji koji vas podržavaju i očekuju vaš novi povratak. Radite na svom obraćenju i promijeni svoga života u čestit i primjeran život, poručio je biskup braniteljima u lepoglavskom zatvoru

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac je u petak, 16. prosinca tradicionalno o Božiću posjetio branitelje u lepoglavskoj u kaznionici u Lepoglavi, te predvodio misu u zatvorskoj kapeli bl. Alojzija Stepinca.

U prigodnoj homiliji je podsjetio kako je ovo vrijeme iščekivanja. I kao što vi očekujete s nestrpljenjem dan svoga izlaska iz ovih prostora, nešto slično kao vjernici očekujemo na blagdan Božića, proslavu rođenja Isusovog u gradu Betlehemu. Kad govorimo o Isusovom dolasku, onda razlikujemo trostruki Isusov dolazak. Prvi, onaj povijesni, se dogodio kad se Isus rodio kao malo dijete u Betlehemu prije 2011. godina. Drugi njegov dolazak bit će na kraju povijesti, kada će nam suditi prema našim djelima i treći njegov dolazak događa se danas, rekao je.

U duhu misnih čitanja istaknuo je, kako je pitanje vjere i nevjere uvijek zanimalo ljude. Mnogi kažu da ne vjeruju, ako to ne vide svojim očima. Slaveći blagdan Isusovog rođenja, ispovijedamo Isusovo čovještvo i Isusovo božanstvo. Mi poput sv. Tome ispovijedamo: „Gospodin moj i Bog moj”.

No, kakvo značenje ima Božić za nas? Isus je došao na svijet kao maleno dijete da bi nam pokazao svoju jednostavnost, bliskost, poistovjetivši se u svemu s nama, osim u grijehu. Isusovim dolaskom započela je novo razdoblje ljudskog života. Njegovim dolaskom vratila se nada svima koji su beznadni, očajni; grešnicima pomirenje. Stoga sada možemo reći da ima netko tko me voli i ljubi, a to je Isus Krist, Novorođeni u Betlehemu koji je umro za nas na križu. On nam daje snagu da izdržimo sve nedaće života. Isus Krist je pouzdan temelj na kojem stoji naš život, rekao je biskup te ohrabrio zatvorenike da ne klonu u svojoj vjeri i nadi. Isus Krist živi i uskrsnuli dao je mnogima snagu, rekao je biskup te podsjetio na Isusove riječi: „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta”. Taj svakidašnji čin naše vjere podržava u nama vjeru i radost. Stoga možemo lakše prihvatiti svoje trpljenje, svoju kaznu i posljedice svojih djela, rekao je biskup sa željom dozvati zatvorenicima u svijest da nisu sami: „s vama je Isus Krist, a mi smo s vama, posebno u molitvi. Zato smo i došli k vama prije Božića kako biste se uvjerili da mislimo na vas, da suosjećamo s vama. S vama su i vaši najmiliji koji vas podržavaju i očekuju vaš novi povratak. Radite na svom obraćenju i promijeni svoga života u čestit i primjeran život”, rekao je biskup te svima čestitao Božić i blagoslovljenu Novu 2012. godinu sa željom da im ona bude sretnija, blagoslovljenija i da se što prije vrate u svoju sredinu, svoje obitelji i na radna mjesta, te je obećao svoju molitvu, a i on se sam preporučio u njihove molitve. (ika/bitno.net)