Nakon teške prometne nesreće, višemjesečnog oporavka te pandemije koronavirusa, mons. Ante Jozić danas je napokon zaređen za biskupa.

Velika svečanost koju je, u novoj župnoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu, predvodio vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, okupila je nekoliko stotina uzvanika – uglednika iz građanskog, političkog i crkvenog svijeta, obitelj mons. Jozića, njegove prijatelje, svećenike i obične vjernike.

Svima im se mons. Jozić zahvalio u govoru nakon biskupskog ređenja. U zahvalu je također uključio liječnike te medicinsko osoblje koje mu je pomoglo u oporavku, kao i nesuđene goste koji su trebali doći iz “daleke Kine, Hong Konga, Makaa, iz Rusije i Bjelorusije”, ali su im epidemiološki razlozi to onemogućili.

Ipak, jedna zahvala odskakala je od drugih.

“Ne mogu, a da ne spomenem na kraju da je ovdje među nama obitelj pok. Tihe Lončara, mladića kojega sam slučajno susreo 7. travnja prošle godine ali ga nažalost nisam imao prilike bolje upoznati. Za njega sada, ali i za vas, dragi roditelji, prikazujem ovu svetu misu i uključujem vas u svoje svakodnevne molitve.”

Nije teško prečuti ove nenametljive riječi nakon podužeg liturgijskog slavlja. No to nikako ne umanjuje njihovu važnost.

Tiho Lončar je, naime, mladić koji se tog sudbonosnog 7. travnja 2019. automobilom zabio u vozilo mons. Ante Jozića u tunelu sv. Ilija – Biokovo.

Podsjećamo, 24-godišnjak je zbog neprilagođene brzine BMW-om prešao u suprotni trak i frontalno se zabio u svećenikov Citroen. Iste večeri, unatoč naporu liječnika, mladić je preminuo. Mons. Jozić zadobio je pak po život opasne ozljede.

Novi biskup ranije je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju posvjedočio kako se s roditeljima poginulog mladića susreo još tijekom boravka u bolnici.

“Izrazili su žaljenje za sve što mi se dogodilo, a ja sam im rekao da ja moram biti taj koji će njima izraziti sućut na gubitku sina. Iskreno bih želio da je taj mladić preživio i da smo se zajedno oporavljali u bolnici. S njima sam ostao u kontaktu i izrazio sam želju da što prije posjetim Tihomirov grob. Za preminulog Tihu sam već služio svetu misu i rado ga se sjetim u svojim molitvama. Majka preminulog mladića sa mnom je u kontaktu i uvijek se zanima za moje zdravlje”, poručio je tada mons. Ante Jozić.

Danas, godinu i pol nakon nesretnog događaja, članovi Tihine obitelji bili su njegovi gosti na ređenju.

Tiha moć oprosta koji povija rane, ruši barijere i rađa novim zajedništvom ponovno nas je ostavila bez teksta.