eci to galsno

Kampanja “Reci to glasno” jučer je objavila službene rezultate koji su izazvali dosta iznenađenja i to uglavnom pozitivna.

Nakon što smo pretprošli tjedan objavili tekst o navedenoj kampanji, cijela akcija se zahuktala te se redoslijed prvih 75 plakata s najvećim brojem glasova konstantno mijenjao. Ono što je zanimljivo jest činjenica da je završna lista najboljih 75 koja je viđena dan nakon završetka glasanja drugačija od top 75 plakata koji su izabrani u toj kategoriji (to se može vidjeti na primjeru plakata Imigranti unutra, šatoraši van! koji je dobio dvostruko više glasova od plakata Ćaća se vraća, međutim nije ušao među odabrane). Također vidljivo je kako je drugih 75 plakata koje je izabrao žiri najvećim dijelom ideološki neutralno.

Agencija Outdoor Akzent, koja je organizirala spomenuti natječaj, očigledno je iskoristila prava navedena u 6. članku natječaja u kojem, osim standardnog upozorenja o porukama koje promiču mržnju ili nasilje, stoji i sljedeća rečenica, na koju, vjerujem, većina nije obraćala pozornost: “Organizator ima pravo neobjavljivanja pojedinih radova s ciljem predstavljanja raznovrsnih tema medijem vanjskog oglašavanja”.

Plakat našeg portala, unatoč dovoljnom broju glasova, izbačen je iz završnog odabira. Kako njegov sadržaj, misao čuvenog G. K. Chestertona, nikako ne može biti opisan kao nešto što promiče mržnju ili nasilje, pretpostavljamo da su organizatori razloge za njegovo neuvrštavanje nekako našli u tom naglašavanju “predstavljanja različitih tema”. Zašto se u to “predstavljanje” nije uklopila misao jednog od najzanimljivijih britanskih mislilaca, ostaje nejasno.

Kako bilo, činjenica je kako je velik broj plakata koji su sadržavali doista uvredljive poruke poput “Preglupi za znanost? Probajte religiju!” ili koji su se lažno predstavljali (“Život počinje erekcijom” s potpisom 40 dana za život) izbačen.

Završna slika pokazuje jednu odmjerenost, uravnoteženost i ozbiljnost u odabiru plakata, čime su naše prvotne sumnje ispale neosnovane, i drago nam je zbog toga.

Žiri je odlučio reći: “Dosta!”, očito iznerviran što je kampanja koja je trebala potaknuti kreativnost postala poligon za ideološke ratove. Osobno smatram kako bismo se svi trebali zapitati (i sam sebi postavljam to pitanje) zašto smo kreativnost podredili poruci koju želimo emitirati ili preciznije, zašto u velikom broju slučajeva nismo uspjeli na kreativan i/ili duhovit način izraziti svoje stavove. Dok se, nazovimo je uvjetno “lijeva strana”, u najgorem slučaju služila ruganjem, tzv. “desna strana” služila se tehnikama uvjeravanja i igranjem na emocije.

Daleko od toga da to nisu legitimni načini, međutim organizatori su jasno dali do znanja kako to nije ono što su htjeli postići ovom zanimljivom kampanjom. U žirijevom odabiru možemo primijetiti kako su se vodili isključivo kriterijima kreativnosti i stila (pala je tu i poneka poruka o svećenicima i skupim autima, međutim ona je legitimna, sviđalo nam se to ili ne). Tako među odabranim plakatima možemo vidjeti nekoliko izrazito zanimljivih poput “Pročitaj ponekad i ponešto više od ovoga” ili moj osobni favorit “Čime vegani hrane svoje pse?”.

Volio bih primijetiti još nekoliko stvari. Premda će na ulicama hrvatskih gradova stajati nekoliko plakata koji pozivaju na prekid Vatikanskih ugovora i financiranja Katoličke Crkve (vidi OVDJE i OVDJE, opet legitimno), važno je zamijetiti kako među odabranima nema niti jednog anti-life plakata, dok je onih koji pozivaju na zaštitu života od začeća popriličan broj. I to je dobar razlog za zadovoljstvo, jer poruka života može biti isključivo poruka sreće, radosti i ljubavi.

Kao primjere kršćanskih plakata koji su ušli u najboljih 75 svakako valja izdvojiti: “Preskupo te Bog platio da bi te ostavio”“Ne možeš ti griješiti koliko ja mogu oprostiti”“Predbračna čistoća je zakon”“Što donosi zabrana pobačaja? Život djeci!” i ““Ateizmom do vjere… vjerom do Krista… Moj put”

Međutim, teško je ne primijetiti kako hrvatski građani (osobito oni privrženi Crkvi) nisu napravili nijedan značajniji plakat koji bi nekom zanimljivom, pronicljivom porukom branio Crkvu, koja je naša Majka i mistična Kristova Zaručnica. Branili smo nauk, branili smo život, ali nismo branili našu Majku i oko toga se trebamo zamisliti.

U svakom slučaju na jednostavnom primjeru plakata moguće je iščitati ideološke, političke i kulturološke sukobe hrvatskog društva, što je svakako dobar materijal i za jednu dublju analizu. Činjenica je kako je žiri ovdje odigrao ključnu ulogu u smirivanju tenzija (začinivši to pritom s nekoliko nepotrebnih à la 15 mi je godina, seksualnih poruka).

Na kraju, katolici, osobito oni mladi, trebali bi pronaći kreativnost i pronicljivost toliko unikatne za brojne katoličke i kršćanske pisce poput G.K. Chestertona, i C.S. Lewisa, kojima bi mogli širiti Radosnu vijest na jednostavan, bogat i zanimljiv način.

Tino Krvavica | Bitno.net