Collagee

Kampanja, koju je za tvrtku Outdoor Akzent osmislila agencija za komunikaciju i branding Señor, omogućila je običnim ljudima, ali i strankama, tvrtkama te udrugama da izraze svoju kreativnost, osjećaje i misli, ukratko omogućila je da se čuje glas onih koji inače nemaju tu mogućnost i to besplatno.

Kako stoji na stranicama agencije Señor: „Osmislili smo mega natječaj za Outdoor Akzent kako bi pokazali snagu vanjskih oglasnih površina – naravno, ako se koriste na pravi način: kreativno i pametno“.

Čak 150 plakata, od čega pola biraju čitatelji, a ostatak stručni žiri, bit će  raspoređena na različitim lokacijama u Hrvatskoj u trajanju od dva tjedna, što je standardni interval za jedan plakat.

I nije bilo potrebno dugo da se navedena kampanja zahukta.

‘Kulturni rat’

Deseci tisuća glasova, stotine tisuća posjetitelja i milijuni klikova doveli su do pravog malog ‘kulturnog rata’ između vjernika i nevjernika, pro-lifera i pro-choicera, libertarijanaca i ‘živih zidova’, što je dovelo do toga da tabori jednih i drugih ‘šeraju’, ‘lajkaju’ i glasuju kako bi se nadglasao ‘suparnik’.

Različitost područja kao i svjetonazora razvidna je ako usporedimo pet trenutno najpopularnijih plakata od kojih se tri tiču politike: „Ukinite pravo glasa dijaspori. Ili neka plaćaju porez u RH“; „Čestitamo Željki Markić na izbornom rezultatu“; „Protiv financiranja Katoličke crkve novcima svih hrvatskih građana“, dok su ostala dva plakata pro-life tematike: „Svako ljudsko biće ima pravo na život“ i „Što donosi zabrana pobačaja? Život djeci!“.

Pro-life natpisi svakako su najzastupljeniji među popularnim plakatima te je razvidno kako ‘suprotna strana’ gubi tu bitku. Međutim popularni su također i natpisi koji pozivaju na raskid Vatikanskih ugovora, povlačenje vjeronauka iz škola pa čak i neki krajnje uvredljivi poput „Preglupi za znanost? Probajte religiju“ (zanemarimo što dotični plakat govori više o gluposti i nerazumijevanju njegovog autora).

S druge strane pravi ‘mali rat’ vodi se između plakata koji negiraju postojanje Boga i onih koji Mu daju slavu: „There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life“ protiv „Novi čovjek postao sam u blizini Tvoje ljubavi…“ – epska bitka koja se ne vodi oružjem ili politikom već riječima, ponekad duhovitim, ponekad pronicljivim, rijetko uvredljivim.

Neke stranke, poput Živog zida, također su iskoristile mogućnost za vlastitu, besplatnu promociju: „Živi zid – za jedno novo, humanističko društveno uređenje“. S druge strane ekonomskog spektra pak dolazi humoristična poruka „Našao sam djetelinu s 4 lista, 3 moram dati državi“.

Ono što se svakako može zamijetiti je mali broj, nazovimo ih ‘neutralnih’ plakata. Politika, religija i ekonomija preuzele su igru od ljubavi i humora (premda se te kategorije međusobno nužno ne isključuju).

„Karla oprosti mi, moj si svijet… Markec“ ili „Hrvatska – gdje je more bistrije od naroda“ jedni su od rijetkih plakata ‘neutralne’ tematike koji su sakupili dovoljno glasova da bi trenutno bili među 75 najpopularnijih.

Nije na odmet pohvaliti se kako je plakat našeg portala „Kad ne bi postojao Bog ne bi postojali ni ateisti“, inače preuzet od G.K. Chestertona, također među najpopularnijima (OVDJE  možete glasati za njega…).

Odabir stručnog žirija

Pravo pitanje postavlja se što je sa drugih 75 plakata koje postavlja stručni žiri. Bacimo li pogled na članove žirija (među ostalima tu su Hladno pivo, Ivan Šarić, Nik Titanik…) teško je ne primjetiti da te osobe nisu ‘konzervativni prvaci’.

„Podjelom 75 plakata prema glasovima publike plus 75 plakata po izboru žirija dali smo fer šansu i onima koji imaju iza sebe snažnu glasačku podršku na društvenim mrežama, ali i kreativcima i svima koji se trude nasmijati, educirati, zabaviti i potaknuti na razmišljanje“ izjavio je Vanja Blumenšajn, osnivač agencije Señor i jedan od članova žirija, za Poslovni dnevnik

Svakako će biti zanimljivo vidjeti koji će kriterij prevladati pri izboru drugih 75 plakata. Hoće li to biti, kako je Vanja Blumenšajn izjavio „kreativci“ ili će se ići na svojevrsno ‘izjednačavanje’ kako bi se postigao balans između različitih poruka, znat ćemo najranije za dva dana kada natječaj završava.

Proširimo kršćansku poruku

Velik broj plakata nalazi se na granici te njihova objava ovisi o stotinjak glasova. Kao kršćanski portal pozivamo svakoga da glasa za neki od plakata ispod crte kako bi kršćanski glas bio što prisutniji u ovoj zemlji gdje vas lupe po prstima čim spomenete abortus u kontekstu ubojstva…

Ovo je idealna prilika da katolici, kršćani ali i svi ljudi dobre volje humorom i dosjetljivošću ukažu na istinu.

Ovo je odlična prilika za novu envagelizaciju, bila bi velika šteta da ju ne iskoristimo.

Glasati možete klikom na poveznice koje smo označili.

Tino Krvavica | Bitno.net