“Pravno priznanje novih formi civilnog partnerstva je neodgovorno slabljenje institucije obitelji. Homoseksualna partnerstva su poput ‘trojanskog konja’ koja za cilj imaju mijenjanje kulturnih i društvenih vrednota povezanih s obitelji i tako dovode do dezorijentacije u društvu!” rekao je kardinal Angelo Bagnasco, čelnik Talijanske biskupske konferencije, koja trenutačno zasjedu u Asizu.

Kardinal je ovo naglasio u govoru s kojim je započela sjednica Talijanske biskupske konferencije, a njegove su riječi snažno odjeknule u zemlji u kojoj se trenutačno vodi rasprava o zakonskom priznavanju civilnih partnerstva među homoseksualnim osobama. Javna rasprava o tome preselit će se u talijanski parlament do konca siječnja, a sada je kardinal poručio kako definicija u talijanskom Ustavu koja brak definira kao zajednicu muškarca i žene osigurava da je obitelj materijalnim i moralnim temeljem društva i da tako treba ostati.

U razgovoru za dnevni list Corriere della Sera kardinal je izjavio kako bi bilo kakva forma zakonskog priznavanja homoseksualnih partnerstva otvorila put sudskim procesima koji bi potom uveli tretiranje takvih veza kao brakova. Takva situacija bila bi posebno sporna kada je u pitanju mogućnost usvajanja djece, poručio je kardinal, te dodao da djeca ne mogu biti tretirana kao obična roba koja treba zadovoljiti potrebe odraslih, i kako temeljno pravo u takvoj situaciji mora biti ono djeteta – pravo na oca i majku.

Istupi Bagnasca znakoviti su ne samo zbog političke rasprave koja se trenutačno vodi u Italiji, nego i zbog nedavno okončane izvanredne Sinode o obitelji u Vatikanu, na kojoj se raspravljalo i o odnosu crkve prema homoseksualcima. Kritizirano izvješće nastalo nakon rasprave u kojem se o homoseksualcima progovorilo, tvrdilo se, prilično konfuznim i zbunjujućim formulacijama koje su se udaljile od nauka Crkve, napisao je upravo talijanski nadbiskup Bruno Forte, koji je do ove sjednice bio zamjenikom predsjednika Biskupske konferencije, ali nije ponovno izabran. Odlučni stavovi Talijanske biskupske konferencije, dakle, mogu se iščitati i kao zauzimanje stava prema onome što se na Sinodi događalo.

Goran Andrijanić | Bitno.net