Ceremonija blagoslova voda Dunava na Bogojavljanje posljednjih je godina događaj koji se željno iščekuje u Budimpešti.

Blagoslivljanje rijeka u Mađarskoj nije ništa novo. Konkretno, u sjeveroistočnoj regiji Tokaj, već je stoljećima uobičajeno da se zajednice vjernika okupljaju na obalama rijeka Bodrog i Tise, koje su u ovo doba godine uglavnom zaleđene. Mještani naprave rupu u ledu u koju svećenik stavlja križ koji se ponovno pronađe nakon što se u rano proljeće led otopi .

„To je bio običaj koji sam želio ovjekovječiti kad sam postao biskup 2008., proširivši ga na rijeku Dunav, u samom srcu mađarske prijestolnice,“ kazao je nadbiskup Fülöp Kocsis, metropolit nadbiskupije Hajdúdorog i prvi čovjek Mađarske Grkokatoličke Crkve, za NCR o svečanosti kojoj su nazočile stotine vjernika.

Foto: nadbiskupija Hajdúdorog

Na propovijedi tijekom blagoslova, Kocsis je kazao je kako je tijekom svojeg krštenja u rijeci Jordan Isus pročistio vodu svojim dodirom: „Voda je pročišćena Isusovim dodirom. To je posvećenje svijeta, materije, naših života, koje se događa dodirom i koje ih zauvijek mijenja.”

„Voda može oprati naša lica, naše ruke, naša tijela, ali čistoću duše može nam dati samo izvor čistoće, tj. sam Bog po svome Sinu Isusu Kristu“, dodao je Kocsis.

Nakon što je u posvećeni Dunav uronio srebrni križ i zahvatio malo vode, nadbiskup je blagoslovio i mnoštvo hodočasnika koji su jedan po jedan pobožno poljubili križ.

Foto: nadbiskupija Hajdúdorog