Krizevci

Osvrćući se na dnevna čitanja, govoreći o bolima koje je proživljavala presveta Bogorodica gledajući svoga Sina u muci i patnji, o. Danijel Hranilović istaknuo je kako je ona sve događaje prebirala u svojem srcu te nadovezao da i vjernici gledajući na lik Žumberačke – žalosne Bogorodice zajedno s njome prebiru sve patnje vlastita života. „I u našim mislima vrte se sve naše rane, povrijeđenosti, bol zbog nemira u našim obiteljima, bol jer smo neshvaćeni, jer ne osjećamo ljubav svojih bližnjih. Jer gledamo i na vlastitoj koži osjećamo nepravdu prema nama kao radnicima. Jer svakodnevno strepimo. No, kao što vidimo, Marija se nije prepustila patnji. Uprla je svoj pogled u visinu. Ona ju je prihvatila”, istaknuo je propovjednik, pitajući se „prihvaćamo li i mi svoju patnju, svoj križ ili mrmljamo na njega?”

„U trenucima kad se nalazimo u kušnjama i patnjama, često imamo osjećaj napuštenosti. Kao da sami proživljavamo svoju bol i brige. Kao da nemamo nikoga kraj sebe da nam pomogne. I dok razmišljamo o događajima koji su iza nas, sjetimo se Isusovih riječi kako nas nije ostavio siročadima, kako je uvijek, u svakome trenutku uz nas. Čak i kad mislimo da nas je Bog napustio, i u tom trenutku on nas brižno gleda. Slika Ivana, ljubljenoga učenika je zapravo slika svih nas. I kao što je presveta Bogorodica u trenucima svoje boli povjerena Ivanu, i on njoj, tako smo i mi povjereni njenom nebeskom pokrovu, zaštiti. Jer nam je upravo ona darovana kao Majka, vjerna zastupnica u svim trenucima života”, rekao je Hranilović.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Govoreći o važnosti molitve, Hranilović je upitao „smatramo li i uviđamo li važnost naše svakodnevne molitve u našim obiteljima, kao očevi i majke, kao svećenici za svoj narod. Jer badava nam svi naši napori, sav naš aktivitet ako temelj svoga života ne gradimo na molitvi koja proizlazi iz čista srca”. Nakon liturgijskog slavlja već tradicionalno se održavaju i molitve za zdravlje koje je predvodio o. Željko Pajić u zajedništvu nazočnih svećenika. Tom prigodom vjernici su pomazivani svetim uljem i škropljeni blagoslovljenom vodom.

(ika/bitno.net)