Hrvatska katolička misija u Željeznom  je osnovana 29.lipnja 2022. Dekret o osnivanju se čita 25.9. na prvoj misi u 10.00 sati. Budući da je ovo povijesni događaj za  Željezansku biskupiju i Gradišće  kao i za Austriju. Program utemeljenja i misu  će prenositi HRT a popratiti ORF i drugi najavljeni mediji. U slučaju, zbog velikog broja vjernika i zbog straha od korone,  pred crkvom će biti postavljen veliki video zid  i mogućnost za praćenje mise.

Misiju je osnovao Željezanski biskup dr. Egidje Živković prema propisima crkvenoga zakona i o tome obavijestio Hrvatsku inozemnu pastvu. Voditelj misije je dekretom od 29.6. imenovan mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof. Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčevič koji je i tajnik biskupa i biskupije.

Misija će obuhvaćati grad Eisenstadt- Željezno sa okolicom gdje živi oko 6.000 Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Centar misije će biti u Franjevačkoj crkvi i samostanu u Željeznom koji je u vlasništvu biskupije na adresi: Franziskanekirche , Josef Haydn Gasse 31 , 7000 Eisenstadt.

Misiju su na Franjevačkom kapitulu u Sarajevu u travnju preuzeli franjevci provincije Bosne Srebrene. U misiji će se svake nedjelje služiti sveta misa u 10.00 sati,  a po potrebi i večernja u 18.00 sati za mlade. Održavat će se redoviti vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i za franjevačku mladež- Framu uz ostale vjerske i kulturne aktivnosti.

Na misi će pjevati međunarodni biskupijski zbor “Pax et Bonum” koji je sastavni dio Gradišćanske udruge “Hrvat S.A.M” ( Slovačka-Austrija- Mađarska) s hrvatskom tamburaškom grupom Koprive. Misu će predvoditi biskup Egidije živković sa  definitorom fra Vinkom Sičajom, delegatom provincijala fra Zdravka Dadića uz druge svećenike.

Nakon svete mise bit će agape za sve goste i vjernike te koncert sa grupom Koprive u prostorijama franjevačkog samostana.